Prolećne pesme koje bude radost

Proleće, doba dužih dana, laganih kiša, i sve izraženijih sunčevih zraka koji, ako ništa drugo, bar nagoveštavaju da je leto tu- odmah iza ćoška. Nakon izlaska iz  XXXL ’’jaknetina’’ (autorka teksta je svoja osećanja prema istim pretočila u ovaj naziv), sve što nam treba jeste lepo vreme, onaj beharom ispunjen prolećni miris u vazduhu i slušalice u ušima dok putujemo ka poslu, školi, kafiću ili jednostavno besciljno lutamo.

Muzika nas prati tokom cele godine, bilo da u decembru čekamo Novu godinu uz tamburaše, ’’cvilimo’’ u februaru zbog svega i svačega, jer je vreme, eto, baš nekako ’’smor’’, ili uz prve sunčeve zrake đuskamo u sobi,  prodavnici, na ulici, uz taktove one vesele, nove ’’kako beše, na vrh mi jezika..ma, koga briga’’ pesme.

U skladu sa ’’prolećnim duhom’’ i u inat kiši, koja nam ovih dana donosi neke druge taktove (ali se ne damo), predstavljamo vam 10 pesama, koje slave proleće i lepo vreme:

1.    Walking on Sunshine – Katrina and The Waves (1985)

Pesma koja verovatno najbolje slavi proleće, pozitivna i bez sumnje zarazna. Ime benda se nesrećnim slučajem vezuje za Uragan Katrina, koji je učinio svoje loše delo 2005. u Nju Orleansu. Da ironija bude još veća, pesma je posle tog nemilog događaja bila još slušanija u tom gradu.

2.    Here Comes the Sun –The Beatles (1969)

Ovu pesmu je napisao Džordž Harison, koji uz svoju gitaru čini ovu pesmu idealnom za ovo doba godine.

3.    Beautiful Day – U2 (2000)

Ova, može se reći himna benda U2 svojim tekstom čini da spoznate sve lepote ovog sveta, i savršen je pratilac u dugim ’’sunčanim šetnjama“.

4.    Feeling Good- Nina Simone (1965)

Miris prve jutarnje kafe, stidljivi sunčevi zraci iza zavese i ova pesma…Da li je potrebno bilo šta drugo reći?

5.    Earth Song – Michael Jackson (1995)

Napisana povodom Dana Zemlje, koji se obeležava 22. aprila, i koja kroz Majklovu emotivnu interpretaciju i snažan tekst, nosi jaku poruku i poziva na buđenje ljudske svesti.

6.    Starlight – Muse(2006)

Živahna muzika sa prekidima aplauza koji personifikuju radost, sreću i entuzijazam, slavi lepo vreme i život.

7.    Holidays In The Sun – Sex Pistols (1977)

Pank rok pesma nastala prilikom putovanja benda u Berlin, gde u to vreme baš i nije vladala “sunčana atmosfera“.

8.    Setting Sun –The Chemical Brothers (1997)

Ukoliko ste ljubitelji elektronskog zvuka, ovo je dobra stvar za prolećna okupljanja u prirodi, i djuskanja sa društvom.

9.    California Love –2Pac (1995)

Ovo je verovatno jedna od najboljih pesama ovog repera, koja je mnogo puta korišćena u filmovima i serijama, i koja je interpretirana od strane raznih umetnika. Već prvi taktovi izazivaju ono klasično klimanje glavom u ritmu muzike.

10.  Happy – Pharrell Williams (2013)

Planetarni hit, koji verovatno svi već znate, tako da nećemo trošiti preterano reči na nju, već pravac ulica, đuskajte u stilu Pharrella, i nagovorite druge da vam se pridruže.

Nadamo se da  smo vam dali ideju za plejlistu i dobro raspoloženje.  Preostaje vam samo da nabacite osmeh, odvrnete muziku, i podelite radost i sve ono lepo što dolazi sa prolećem.

Autorka: Anica Vuković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here