U INAT KIŠI: Prolećne pesme koje bude radost

Proleće, doba dužih dana, laganih kiša, i sve izraženijih sunčevih zraka koji, ako ništa drugo, bar nagoveštavaju da je leto tu- odmah iza ćoška. Nakon izlaska iz  XXXL ’’jaknetina’’ (autorka teksta je svoja osećanja prema istim pretočila u ovaj naziv), sve što nam treba jeste lepo vreme, onaj beharom ispunjen prolećni miris u vazduhu i slušalice u ušima dok putujemo ka poslu, školi, kafiću ili jednostavno besciljno lutamo.

Prolećne pesme

Muzika nas prati tokom cele godine, bilo da u decembru čekamo Novu godinu uz tamburaše, ’’cvilimo’’ u februaru zbog svega i svačega, jer je vreme, eto, baš nekako ’’smor’’, ili uz prve sunčeve zrake đuskamo u sobi,  prodavnici, na ulici, uz taktove one vesele, nove ’’kako beše, na vrh mi jezika..ma, koga briga’’ pesme.

U skladu sa ’’prolećnim duhom’’ i u inat kiši, koja nam ovih dana donosi neke druge taktove (ali se ne damo), predstavljamo vam 10 pesama, koje slave proleće i lepo vreme:

 

1.    Walking on Sunshine – Katrina and The Waves (1985)

Pesma koja verovatno najbolje slavi proleće, pozitivna i bez sumnje zarazna. Ime benda se nesrećnim slučajem vezuje za Uragan Katrina, koji je učinio svoje loše delo 2005. u Nju Orleansu. Da ironija bude još veća, pesma je posle tog nemilog događaja bila još slušanija u tom gradu.

2.    Here Comes the Sun – The Beatles (1969)

Ovu pesmu je napisao Džordž Harison, koji uz svoju gitaru čini ovu pesmu idealnom za ovo doba godine.

3.    Beautiful Day – U2 (2000)

Ova, može se reći himna benda U2 svojim tekstom čini da spoznate sve lepote ovog sveta, i savršen je pratilac u dugim ’’sunčanim šetnjama”.

4.    Feeling Good- Nina Simone (1965)

Miris prve jutarnje kafe, stidljivi sunčevi zraci iza zavese i ova pesma…Da li je potrebno bilo šta drugo reći?

5.    Earth Song – Michael Jackson (1995)

Napisana povodom Dana Zemlje, koji se obeležava 22. aprila, i koja kroz Majklovu emotivnu interpretaciju i snažan tekst, nosi jaku poruku i poziva na buđenje ljudske svesti.

Prolećne pesme

6.    Starlight – Muse (2006)

Živahna muzika sa prekidima aplauza koji personifikuju radost, sreću i entuzijazam, slavi lepo vreme i život.

7.    Holidays In The Sun – Sex Pistols (1977)

Pank rok pesma nastala prilikom putovanja benda u Berlin, gde u to vreme baš i nije vladala ”sunčana atmosfera”.

8.    Setting Sun – The Chemical Brothers (1997)

Ukoliko ste ljubitelji elektronskog zvuka, ovo je dobra stvar za prolećna okupljanja u prirodi, i djuskanja sa društvom.

9.    California Love – 2Pac (1995)

Ovo je verovatno jedna od najboljih pesama ovog repera, koja je mnogo puta korišćena u filmovima i serijama, i koja je interpretirana od strane raznih umetnika. Već prvi taktovi izazivaju ono klasično klimanje glavom u ritmu muzike.

10.  Happy – Pharrell Williams (2013)

Planetarni hit, koji verovatno svi već znate, tako da nećemo trošiti preterano reči na nju, već pravac ulica, đuskajte u stilu Pharrella, i nagovorite druge da vam se pridruže.

Nadamo se da  smo vam dali ideju za plejlistu i dobro raspoloženje.  Preostaje vam samo da nabacite osmeh, odvrnete muziku, i podelite radost i sve ono lepo što dolazi sa prolećem.

Autorka: Anica Vuković

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here