U srcu Toskane Saturn munjom stvori banje

Redovi čempresa koji pružaju privatnost, topla voda, prirodni bazeni u steni i prizori kao sa razglednica glavni su aduti banje Saturnija.

Mulino. Izvor: wikimedia.org

Banja Saturnija predstavlja grupu izvora smeštenih u srcu same Toskane, u opštini Mančano, na nekoliko kilometara od sela Saturnija koji broji oko 280 stanovnika. Izvori pune „kade“ koje se nalaze u jugoistočnom delu doline koja se prostire preko planine Amiata, brda Fiora i reke Albernja sve do banje Rozele i Talamone.

Prema legendi Eturaca i Rimljana same terme formirale su munje koje je bacio Jupiter. Tokom žustre svađe između dva mitska boga Jupiter je gađao Saturna, međutim, on se izmakao i na mestu gde su munje udarile nastale su terme. Prema jednoj drugoj legendi bogu Saturnu dosadili su stalni ratovi među ljudima te je gađao munjom i stvorio izvor sumporne vode kako bi smiro čovečanstvo.

Saturnia. Izvor: youtube screen shoot.

Sumporna izvorska voda ima konstantnu temperaturu od 37,5 °C poznata je po svojim terapeutskim svojstvima, nudi opuštanje i spokoj prilikom kupanja u termama. Glavni termalni vodaopad je Gorelov vodopad (Waterfalls of Gorello), mnogi ga nazivaju i Mlinski vodopad jer je smešten blizu starog mlina. Pored ovog vodopada poznat je još i vodopad Mulino.

Gorelov vodopad se uliva u male kade koje su odvojene visokim, belim stenama, dok se vodopad Mulino uliva u velike kamene rezervoare. „Bazeni“ kupačama pružaju „malo privatnosti“ i mnogo uživanja. Turisti koji je posete mogu da uživaju u miru i tišini u besprekornom prirodnom krajoliku. Put do oba vodopada je pristupačan i ima dovoljno mesta za parkinranje. Same terme turisti često upoređuju sa Pamukalama u Turskoj.

Količina vode koja protekne kroz bazene je 800 litara po sekundi što termama omogućava konstantno čistu vodu.  Terme su okružene čempresima i na taj način stvaraju privatno okruženje, te zbog toga terme Saturnija nazivaju još i „kupatilo zaljubljenih“.

Banja je poznata još iz antičkih vremena, te neki istoričari smatraju da je Saturnija naseljavana još u 12. veku pre nove ere i da je samim tim najstariji grad u Italiji. Lokalni simbol je figura žene na fontani na centralnom trgu sela i predstvalja etrusku boginju Aurinu po kojoj se selo i zvalo. Međutim, u drugom veku pre nove ere Rimljani menjaju naziv sela u Saturnija.  Ona je tokom 1300. godine postala utočište izgnanika te je sravnana do zemlje od vojske Siene i biva zaborvljena sve do kraja 19. veka kada područje izvora biva osušeno, a potom biva izgrađen turistički kompleks i time je započet razvoj banjskog turizama.

Šetajući ulicama Saturnija naićićete na mnoge drevne građevine i pravo istorijsko blago, uključujući palatu Panciatichi-Ximenes, rezidenciju guvernera pravde, Castellum Aquarum, drevnu rimsku cisternu, Rimsku kapiju koja je sačuvana u originalu, gradske zidine koji su podigli Rimljani, drevne stubove sa latinskim natpisima, ali i na ostatke starog puta Via Clodia,  temelje zgrada i kolona, kao i na temelje rimskog termalnog kompleksa poznatom kao „suvo kupatilo“.

Pored svih isotrijskih lepota ne zaboravite da posetite najstariju crkvu u selu koja je posvećena Mariji Magdaleni. Prvi pisani podaci o crkvi potiču iz 1188. godine. U njoj je smeštena freksa na kojoj je prikazana Marija Magdalena sa detetom u rukama i za koju se veruje da ju je u 15. veku naslikao Benvenuto di Đovani. Zgrada je obnovljena 1933. godine.

Takođe, prošetajte i do Arheološkog muzeja u kom se nalazi stalna postavka predmeta otkirvenih u obližnjim nekropolama. Pored muzeja pogled će vam skrenuti i prema tvrđavi Aldobrandeskijevih koja dominira nad samim selom. Saturnija je mala i poseta ne traje duže od sat vremena, a istorija je svuda oko vas, samo se potrudite da je pronađete.

Broj turista je posebno visok od proleća do jeseni, taj broj je najveći tokom vikenda. U banji uvek ima ljudi, i često je „pod opsadom“ stranih turista. Ono što je, takođe, važno istaći je da su terme Saturnija udaljene oko kilometar od samog luksuznog kompleksa banje Saturnija gde je moguće uživati u različitim termičkim tretmanima, toplotnim parfermima kao i u raznovrsnim kremama za muškarce i žene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here