Učenici Umetničke škole iz Kraljeva spojili lepo i korisno

Učenici Umetničke škole iz Kraljeva prodaju svoje radove, a sav novac ide u humanitarne svrhe. Akcija je počela 20. maja na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu i nastaviće se narednih dana.

Otkada je Srbiju zadesila velika prirodna katastrofa, probudili su se mnogi veliki i mali heroji. Oni su svuda oko nas i pružaju podršku onima kojima je potrebna. Među njima je najveći broj mladih iako često čujemo od nastavnika i roditelja kako su tinejdžeri razmaženi i lenji, upravo su oni prvi pokazali da im nije teško da ceo dan poklone onima kojima je pomoć potrebna. Mnogi srednjoškolci su ovih dana iskoristili svoje mobilne telefone na najhumaniji način, šaljući SMS na 1003, a fejsbuk za koji vlada mišljenje da otuđuje mlade koristili da organizuju prikupljanje pomoći. Veliki broj mladih se odriče izlazaka u kafić, nove garderobe, šminke, omiljenih slatkiša i od svog džeparca pomaže ugroženom stanovništvom. Jedna od lepih školskih priča o učenicima koji su dobili petice iz drugarstva i humanosti odigrava se ovih dana u Kraljevu. Učenici umetničke škole na gradskom trgu pomažući drugima poklanjaju i deo sebe jer u humanitarne svrhe prodaju svoje radove među kojima su crteži, slike, grafike, ikone, karikature, skulpture.

Predsednik đačkog parlamenta Bojan Sentivanski je objasnio da polovina prikupljenog novca odlazi učenici njihove škole koja je izgubila dom u poplavi, a druga polovina će otići Crvenom krstu koji će od novca kupiti neophodna sredstva za ugroženo stanovništvo.

Učenica Teodora Binić kaže da su odlučili da na ovaj način prikupe pomoć jer im je to delovalo kao najbrže rešenje a hteli su da na ovakvu situaciju reaguju što pre. Njena školska drugarica Ana Vuksan dodaje da im je drago što nešto što su svojim rukama napravili nekome može pomoći.

Odziv građana je veliki i potreban novac se velikom brzinom prikuplja. Kraljevčani su iznenađeni činjenicom da su srednjoškolci ovakvu akciju sami organizovali i da su spremni na ovako human gest. Na pitanje da li su ovih dana najaktivniji upravo mladi, Ana Vuksan odgovara: „Ko će drugi biti aktivan ako ne mladi koji imaju najviše snage i vremena“, a Teodora Binić napominje da su svi podjednako humani i aktivni ali da srednjoškolci uglavnom ne mogu da učestvuju u težim fizičkim poslovima pa su odlučili da pomognu na svoj način.

Zahvaljujući ovim talentovanim i humanim mladim ljudima, ugroženi građani će dobiti ono što im je neophodno dok će posetioci uživati u kupljenim umetničkim delima mladih umetnika. Možda će lepota spasiti svet, ali dobrota će to učiniti sigurno.

Autorka: Jovana Nikolić

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here