Učestvuj u uzbudljivoj globalnoj inicijativi P2P: Challenging Extremism

EdVenture Partners (EVP) i Institut za evropske poslove (IEP) uz podršku Stejt Dipartmenta SAD pozivaju zainteresovane i motivisane studente da učestvuju u izuzetno inovativnoj i uzbudljivoj globalnoj inicijativi P2P: Challenging Extremism. Odabrani kandidati imaće priliku da pokrenu i vode kampanju protiv nasilja i ekstremizma na Internetu i osvoje put u Vašington D.C. u junu 2017. gde će predstaviti svoju kampanju!

P2P: Challenging Extremism

Terorističke i ekstremističke grupe za koje se ispostavilo da vrlo dobro vladaju upotrebom tehnologije i društvenih medija predstavljaju sve veći izazov mnogim zemljama. One vrlo uspešno predstavljaju „džihad“ kao nešto što je super, zanimljivo, privlačno i prijemčivo mladim ljudima širom sveta, što za posledicu ima povećan broj novih ekstremista. S obzirom na ovu sve snažniju pretnju, potrebno je stvoriti onlajn prostor koji će, umesto da manipuliše mladim ljudima, oslabiti moć i uticaj ovih grupa. Od suštinskog je značaja da društva pokrenu snažnije i uticajnije onlajn odgovore na ovu pojavu i dobiju tu bitku.

EVP program je sredstvo kojim će mladi ljudi, društvene mreže i aktivne zajednice pomoći borbu protiv nasilnog ekstremizma i okupljanja njegovih pristalica. Ova ideja može biti ostvarena samo uz pomoć studenata iz celog sveta koji su digitalno pismeni i svesni uticaja koje društvene mreže imaju na društvo. Studenti će pokrenuti digitalne kampanje koje su značajne i sa kulturološkog aspekta, a koje će okupiti studente sa razvijenom građanskom svešću, kao i manje aktivne građane. U okviru EVP programa, studenti marketinga i komunikacija, digitalnih medija, informacionih tehnologija, bezbednosti, mirovnih studija, kao i ostalih relevantnih nauka, imaće pred sobom izazov da pronađu najbolji mehanizam u borbi protiv onlajn nasilja i ekstremizma i tako utiču na sprečavanje daljeg regrutovanja članova ekstremističkih grupa.

Program se sastoji iz dve faze: razviti i primeniti kampanje i poslati onlajn poruku protiv ideologije nasilnog ekstremizma, pokrenuti i razviti globalnu kampanju i okupiti pristalice borbe protiv nasilja na Internetu.

Cilj: Uključiti studente iz SAD i drugih zemalja širom sveta u osmišljavanje i sprovođenje društveno značajnih digitalnih kampanja koje podstiču i uključuju veliki broj ljudi da se suprotstave online nasilnom ekstremizmu putem EVP programa podržanom od strane Stejt Dipartmenta SAD.

U programu na međunarodnom nivou učestvuje više desetina timova iz SAD i drugih zemalja sveta. Svaki tim raspolaže budžetom od $2,000 USD za realizaciju svoje kampanje, uz dodatnih $400 USD za reklamiranje na Facebook-u. Studenti će navedena sredstva koristiti kako bi pripremili različite onlajn strategije, video sadržaje, aplikacije za mobilne telefone i druge digitalne mogućnosti u cilju edukacije, motivacije i uticaja na aktivnu omladinu, ali i na pasivne građane. Program obuhvata i međunarodno takmičenje na kraju kojeg će najuspešniji timovi dobiti priliku da osvoje stipendiju kako bi rezultate svojih kampanja predstavili partnerima u Vašingtonu D.C. i kako bi se takmičili za novčanu nagradu.

BEZBEDNOST: Bezbednost studenata koji učestvuju na programu izuzetno je važna. Ovaj program nije osmišljen kao borba protiv bilo koje ekstremističke grupe; osnovni cilj programa je osmišljavanje kampanja koje će poslužiti u svrhu edukacije javnosti o borbi protiv ekstremizma kao pojave, u kakvom god obliku da se ispoljava. S obzirom da se program organizuje pod pokroviteljstvom Stejt Dipartmenta SAD, neophodno je da sam program bude u potpunosti transparentan.

Više informacija o aplikacionom procesu možete pronaći OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here