Ukoliko si rođen 90-ih, ko su bili tvoji uzori tokom odrastanja?

Od 2012. godine, predstava «Muškarčine» u produkciji Reflektor teatra, pokušava da odgovori na pitanje šta znači biti pravi muškarac u Srbiji, danas. U predstavi se takođe diskutuje o prototipu balkanskog muškarca i skreće se pažnja na sve negativne faktore koje dečaci prihvataju, samo da bi se uklopili u društveni standard. Postavlja se i pitanje da li su deca rođena 90-ih godina imala prave, ili bilo kakve, uzore tokom odrastanja.

 

Prošle godine, predstava je doživela svoje jubilarno, 100. izvođenje, šta je veoma retko kada je u pitanju predstava nezavisne produkcije. Muškarčine su izvedene pred punom salom pravih muškaraca, koji su takođe za tu specijalnu priliku dali svoje odgovore na pitanja šta znači biti pravi muškarac i ko su bili njihovi uzori tokom odrastanja.

Šta znači biti pravi muškarac u Srbiji danas?

 

Znači slediti žene, jer žene u Srbiji nisu poslednjih decenija izazivale ratove, žene odlaze više u bioskope i pozorišta, više čitaju knjige. – Branko Rosić, novinar i pisac

 

Neko ko pokušava, i pored svih teškoća, da se bori za istinu i prave vrednosti, u vremenu koje nudi sve suprotno. – Marko Somborac, ilustrator i autor stripa u novinama «Blic»

 

Ko su bili vaši uzori tokom odrastanja?

 

Moj uzor tokom odrastanja je bio moj otac, koji je uvek tu za ljude oko sebe i nikada nas nije izneverio. To je, takođe, i definicija pravog muškarca. – Bojan Gluvajić, pevač benda Ničim izazvan.

 

Madona kad je u pitanju pomeranje društveno prihvatljivih granica. Od nje sam naučio da u najkomercijalnije stvari možeš neprimetno da upakuješ najvažnije stvari. Steffi Graf kada je u pitanju upornost, profesionalnost i dostojanstvenost u porazu. Od nje sam naučio da pružim ruku boljem od sebe. Marlene Dietrich kada je reč o neodustajanju. Od nje sam naučio da čak i ako si prosečan u talentu, uvek možeš pomoći da ovaj svet bude lepše mesto ako radiš na sebi. Eto, tek sad vidim da su ovom muškarcu najveći uzor bile žene. Možda me to čini i više muškarcem nego druge. – Boris Trivan, kolumnista i bloger.

 

Do kraja prošle godine, predstava je izvedena 113 puta u 9 zemalja, a ovog januara je u  Beogradu, na sceni Centra za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj 21 i to 23. januara od 20.00h.

 

Kako je tokom proteklih pet godina predstava palila lampice i tim svetlom skretala pažnju na važne društvene teme, u šestoj godini svog postojanja, «Muškarčine» žele da upali još sto lampica, osvetli i probudi što više mladih ljudi, i da ih podstakne da budu ono što jesu bez trunke straha od društva. Ukoliko niste gledali predstavu Muškarčine, za ovaj utorak, predlažemo vam teatar! Više informacija na reflektorteatar.rs

PODELI
Milan Ristić
Tim lider organizacionog tima Portal Mladi mail: [email protected] Student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu na osnovnim akademskim studijama politikologije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here