Upis u Školu medijske pismenosti

Udruženje građana „Centar za marginu“ upisuje treću generaciju polaznika i polaznica programa „Škola medijske pismenosti“!

Program je namenjen učenicima/cama srednjih škola i studentima/kinjama osnovnih studija svih fakulteta. Učešće u programu je besplatno i ne iziskuje specifično predznanje o temama kojima ćemo se baviti. Broj polaznika i polaznica je ograničen, a prijave traju do 25. septembra 2018. godine u 23:59.

Predavanja će početi 6. oktobra 2018. godine i održavaće se svake subote u prepodnevnim terminima. Predavanja se održavaju u Beogradu.

Zainteresovani kandidati i kandidatkinje se mogu prijaviti slanjem CV-a i motivacionog pisma na adresu [email protected] ili popunjavanjem online formulara.

ŠTA JE “ŠKOLA MEDIJSKE PISMENOSTI”?

ŠMP je inovativan jednosemestralan program usmeren na sva osnovna uporišta medijske pismenosti, te podeljen u četiri segmenta:

  1. Razvijanje ličnih strategija i alata za postizanje medijske pismenosti – osnaživanje na individualnom nivou
  2. Jačanje teorijskog znanja iz oblasti masovnih medija i novih informacionih tehnologija
  3. Kritička analiza masovne kulture i kulture zabave
  4. Primenjeno znanje – rad u timovima, pisanje i objavljivanje autorskih članaka, saopštenja i istraživački rad

Ovako koncipiran, ovo je program koji omogućava individualni razvoj, sveobuhvatno teorijsko i akademsko znanje, kao i praktično znanje i konkretne alate za praćenje i monitoring medijskih sadržaja. Program predstavlja spoj akademskog pristupa medjima, primenjenog praktičnog znanja i aktivizma.

Predavanja su organizovana u dva međusobno povezana modula:

  1. Modul masovnih medija obuhvata domen novinarstva, etike, medijskog sadržaja, kreiranja medijskih poruka, vlasništva i dr.
  2. Modul “masovna kultura” obuhvata sadržaje popularne kulture i kulture zabave, film i animirani film, strip i dr. kao i društvene mreže i nove medije.

Osim predavanja i radionica, polaznici i polaznice Škole će imati mentorsku podršku tokom istraživačkog rada i pisanja autorskih članaka, organizovaće debate i tribine. Najbolji članci će biti objavljivani na našem portalu, magazinu “Promaja” i u partnerskim medijima.

ŠTA “ŠKOLA MEDIJSKE PISMENOSTI” NIJE?

“Škola medijske pismenosti” nije klasična škola novinarstva. Iako se bavimo mnogim temama značajnim za buduće novinare i novinarke od ove Škole nemojte očekivati da vas

 

OČEKIVANJA OD POLAZNIKA I POLAZNICA:

– Redovno prisustvo na predavanjima i radionicama (na najmanje 80% programa)

– Aktivno pisanje tekstova/članaka i pisanje završnog rada

U toku i nakon programa „Škole“ polaznici i polaznice će imati mogućnost da svoje tekstove objavljuju u partnerskim medijima, a nakon završetka programa dobija se sertifikat.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here