USKORO: Studentima 13.000, srednjoškolcima 11.000 dinara

Odluka o stipendiranju najboljih srednjoškolaca i studenata Beogradskog univerziteta usvojena je 7.3. na sednici skupštine Grada. Za studente i srednjoškolce, kao i studente Beogradskog univerziteta i srednjoškolce sa invaliditetom biće izdvojeno 24 miliona dinara, rekla je Snežana Đurić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu. Prema njenim rečima, studenti će dobijati stipendiju od 13.000 dinara, a srednjoškolci 11.000 dinara.

Konkurs još uvek nije objavljen, ali najkasnije početkom sledeće nedelje očekuje se javni poziv za sve one koji su zainteresovani za ovu vrstu stipendiranja, najavila je Snežana Đurić. Osim toga, aktuelnost u ovom sekretarijatu jeste i upis đaka prvaka.

 stipendiyee

– Upis je počeo malo ranije, pa su tako od 1. februara roditelji mogli da prijavljuju svoju decu za škole koje su van sedišta opštine prebivališta. Zvanično, za škole na teritoriji prebivališta upis počinje 1. aprila i traje do 31. avgusta, a prijavljuju se deca 2009/2010. godište, to jest od šest i po do sedam i po godina – istakla je Snežana Đurić.

Trenutno je najveće interesovanje za školu u Vinči na opštini Grocka, a najmanje đaka se upisuje u OŠ „Sutjeska“ u Zemunu i OŠ „Stari grad“. Kad je reč o ovoj potonjoj školi, gde se prošle godine upisalo svega šesnaest prvaka, grad će konačnu odluku doneti nakon izrade studije Mreže škola i predškolskih ustanova, koja će precizirati kompletnu situaciju i ponuditi najkvalitetnija rešenja za sve školske objekte u Beogradu, naglasila je gradska sekretarka.

Ona je dodala i da je saradnja sa privatnim predškolskim ustanovama veoma dobra, te da redovan upis u vrtiće počinje 15. maja. U sistemu je više od sedamdeset ustanova sa oko osamdeset objekata, a očekuje se i da se kapaciteti privatnih vrtića proširuju. Novina je i to što će roditelji uskoro moći i da elektronski prijavljuju decu za upis u vrtiće, bez čekanja u redu.

Grad nastavlja i ulaganja u školske i predškolske objekte, a među prvima biće otvaranje vrtića „Elektroindustrija“ u Zemunu, a potom i u Denkovoj bašti na Zvezdari, u naselju Mileva Marić u Novom Beogradu i dva prostora na Čukarici. Završavaju se i radovi u OŠ u Dražnju, vrlo brzo će početi renoviranje i škole „Pavle Savić“, a u narednih desetak dana raspisaće se i konkurs za renoviranje škole „Aca Milosavljević“ u Rušnju.

Preuzeto sa sajta Blic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here