Uvod u egiptologiju u muzeju afričke umetnosti

 

Muzej afričke umetnosti, u saradnji sa Ambasadom Egipta u Srbiji, pokrenuo je prvi kurs posvećen egiptologiji. Kurs je osmišljen sa ciljem da se na naučno-popularan način, kombinovanjem predavanja i praktičnih vežbi, najširoj javnosti približi jedna od možda najpopularnijih naučnih disciplina danas – egiptologija.

Prvi, besplatan promotivni čas održan je u subotu, 31. marta u postorijama Muzeja.

Nenad Marković, doktorand na Češkom institutu za egiptologiju u Pragu i saradnik Muzeja, upoznao je zainteresovane polaznike sa ključnim pojmovima, istorijskim epohama, ličnostima i najvažnijim otkrićima koji će biti obrađeni tokom dvomesečnog ciklusa predavanja.

Ambasador Egipta u Srbiji, nj.e. gospodin Amr Alguveili, istakao je da je veoma prijatno iznenađen ovom inicijativom Muzeja afričke umetnosti, kao i interesovanjem koje je program izazvao u javnosti. Tom prilikom, ambasador Alguveili je uručio i poseban pokon – repliku tzv. Kamena iz Rozete, predmeta koji je poslužio kao osnova za dešifrovanje hijeroglifskog pisma.

Egipat predstavlja jednu od kolevki moderne civilizacije i njegov direktni uticaj na docniji grčko-rimski svet je nemerljiv. Istorijski kontinuitet egipatske civilizacije se može pratiti od oko 3600 g.p.n.e. do 400 g.n.e, dok je staroegipatski jezik u svim svojim fazama jedan od najduže posvedočenih korišćenih jezika na svetu. Mnoštvo tekovina egipatske civilizacije zapravo je u upotrebi i danas; kako i na koji način – biće jedan od fokusa ovog kursa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here