Uvodi se dualno obrazovanje – potpisan Memorandum

U Privrednoj komori Srbije potpisan je Memorandum o saradnji u razvoju elemenata dualnog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji, koje znatno utičena smanjenje stope nezaposlenih mladih.

dualno obrazovanje

Cilj Memoranduma je podrška Austrije Srbiji u uvođenju dualnog obrazovanja, a potpisali su ga Savezni ministar za Evropu, integraciju i spoljne poslove Austrije Sebastijan Kurc, predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i predsednik PKS Marko Čadež.

Čadež je objasnio da se Memorandumom utvđuju okviri dugoročne saradnje sa austrijskim kolegama po pitanju reformisanja srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji. Oni će, kako je rekao, preneti svoje isksutvo, a najveću podršku mogu pružiti austrijske kompanije koje posluju u Srbiji, koje već imaju iskustva u takvoj vrsti obrazovanja.

– U ovom vaznom poslu podrsku ce nam pruziti Austrijska razvojna agencija ADA – rekao je Čadež i dodao da je u planu izrada novog profila – špediter, dok će profili poput bankarskog službenika i trgovca biti reformisani.

Osim što će projekat biti važan za podizanje kapaciteta Privredne komore Srbije, dualno obrazovanje će doprineti da mladi postanu konkurentni na tržištu Evropske unije.

Pogledaj još: Zašto mladi treba da započnu sopstveni biznis?

Čadež je rekao da PKS upravo radi skeniranje koja su zanimanja potrebna srpskoj privredi I najavio da će to biti gotovo za dve, tri nedelje.

Posle potpisivanja, naveo je i da je Prviredna komora Austrije poklonila 10 hiljada evra Prvirednoj komori Srbije za modernizaciju.

Ministar prosvete, nauke I tehnološkog razvoja Srđan Verbić istakao je izuzetnu saradnju sa predstavnicima Austrije navodeći da je jedan od najvažnijih zadataka razvijanje modela zanatskog obrazovanja kakav odgovara prilikama u Srbiji, kao i socijanim partnerima do tri nedelje.

– Dualno obrazovanje je jedan izuzetan vid javno-privatnog partnerstva, partnerstva kakvo želimo da razvijemo, i ono podrazumeva saradnju kompanija i škola na svim nivoima, ne samo sa srednjim stručnim, već i sa osnovnim školama i fakultetima – rekao je Verbić.

On je ukazao da se na primeru majskih poplava videlo koliko kompanije mogu da pomognu školama, što znači da se sa njima može sarađivati, ne samo po pitanju praktične nastave već i u svakom drugom smislu.

„Kompanije mogu da pomognu, ne samo za praksu nego i kada se vrši rekonstrukcija škole, kada se nabavljaju udžbenici, stimulišu đaci, tu nam je potrebno da svaka škola ima svog patrnera u privredi“, objasnio je Verbić.

Prema njegovim rečima, važan sledeći korak jeste motivacija učenika da upisuju profile za rad u oblasti metalske ili recimo kožarske struke.

– Važan sledeći korak je da bude manje onih koji se obučavaju za usluge, a više za nastavak karijere u inženjerskim oblastima i za zanate – rekao je Verbić i objasnio da veliki broj onih učenika koji su zaintresovani za ekonomske škole.

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl obećao je danas da će Austrija i njegova institucija učiniti sve kako Srbija, po pitanju dualnog obrazovanja postane najbolji primer u Evropi.

On je rekao da se Evropa suočava sa velikim problemom nezaposlenosti mladih, a da zemlje koje imaju dualno obrazovanje, taj problem gotovo nemaju.

Najbolji recept za suzbijanje nezaposlenosti mladih jeste kombinacija obuke u preduzećima i školama.

Dualno obrazovanje u Srbiji, prema njegovim rečima je u začecima i dete koje tek treba da raste, a u čemu će pomagati Austrija.

Mladima je neophodno da se pruži perspektiva za budućnost, naglasio je Lajtl.

On se posebno zahvalio ministru Verbiću i šefu austrijske diplomatije Sebastijanu Kurcu na podršci u realizaciji projekta dualnog obrazovanja.

Lajtl je istakao da su Austrija i Srbija partneri i da ga raduje što građani Srbije veliko poverenje imaju u Austriju, koja je, prema aktuelnom istraživanju javnog mjenja, iza Rusije i Kine treća zemlja po poverenju koje uživa u Srbiji, a prva od evropskih država.

Lajtl je dalje kazao da je važno da Srbija ima jaku Privrednu komoru, jer samo uz jaku komoru moguće je da na evropskom nivou zauzme bitnu ulogu.

Ministar Kurc je istakao da je austrijski model dualnog obrazovanja postao jedan od glavnih izvoznih proizvoda Austrije.

– Austrija kao mala zemlja možda na svetskim prvenstvima u mnogim sportovima nije u vrhu, ali je u samom svetskom vrhu kada je reč o dualnom obrazovanju. To naše iskustvo želimo da podelimo sa Srbijom – naglasio je on.

Kurc je ukazao i na tesne privredne veze dve zemlje, ističući da u Srbiji posluje oko 500 austrijskih firmi, kao i da je saradnja dve privredne komore veoma važna u tesnim vezama dve države.

Izvor: Blic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here