UZ „SEDMICU“ DO DESETKE!

Petorica kreativnih momaka pokrenula je sajt www.sedmica.rs sa ciljem da široj populaciji prenese svoja znanja iz skoro svih oblasti računarstva.

 

Inovacije u svetu tehnologije su svakodnevne i nisu baš svi u toku sa novim programima, aplikacijama i mogućnostima koje računari nude. Zahvaljujući domišljatosti grupe momaka iz Novog Sada, situacija može biti dosta olakšana. Naime, oni su kreirali sajt www.sedmica.rs na kome se mogu naći sve potrebne informacije – od snimaka i tekstova pomoći kojih učite o programiranju i instalacijama, do zanimljivih slika i intervjua.

Istorijat sajta nije dugačak, ali je zanimljiv: www.sedmica.rs pokrenut je na jesen 2012. godine od strane petorice studenata, koji su imali želju da svoje znanje iz oblasti računarstva i informatike prenesu onima kojima je sve što moderna tehnologija nudi slabo poznato. Kreativni tim sačinjavaju Momčilo Popov, glavni urednik portala i web oblasti, Branislav Vajagić, zadužen za audio kategoriju, Marko Petrović, majstor za Photoshop, Nikola Lukić, zadužen za oblast programiranja, Marko Ivanović, čija je delatnost 3D modeling, dok su Jovan Stojić i Maja Bjeletić zaduženi za web oblasti. Sajt je dobio naziv po broju dana u nedelji: svaki dan na sajtu je posvećen određenoj oblasti iz sveta moderne tehnologije. Pa, ‘ajmo kalendarski:

Ponedeljkom se objavljuju video priručnici i tekstovi vezani za program „Photoshop“, od tekstova u vezi obrade fotografija do onih složenijih. Utorkom, „Sedmica“ objavljuje tekstove vezane za web dizajn i sve što može unaprediti Vaš sajt u vizuelnom pogledu. Sreda je rezervisana za uputsva u vezi 3D modelinga, dok se četvrtkom objavljuju tekstovi iz oblasti programiranja i pravljenja kompjuterskih igrica, kao i tekstovi o programskim jezicima. Petkom se objavljuju tekstovi vezani za obradu zvuka: od otklanjanja šuma u zvuku do pravljenja instrumentala. Subotom se može naći za svakog po nešto. Tada se uglavnom objavljuju inspirativne fotografije najlepših ulica, gradova, interesantnih primera arhitekture i druge fotografije kojima se oči odmaraju. Nedeljom, „Sedmica“ svoje posetioce upoznaje sa inspirativnim ljudima i njihovim radovima. U kategoriji „Nedelja“ se nalaze vesti, intervjui i brojni konkursi.

Kvalitet „Sedmice“ su prepoznali mnogi, te je za dve godine, koliko postoji, sajt posetilo više od 250.000 ljudi. Trenutno ima više od 600 tekstova, a posetioca i sadržaja svakog dana je sve više. Možete ih pratiti na Fejsbuku, Tviteru, Google Plus-u i YouTube-u, a ako imate neki problem vezan za određeni program, i za to postoji opcija: dovoljno je napisati šta Vas muči, a oni će postaviti rešenje u vidu teksta ili video zapisa.

Ja već imam puno pitanja, na koje oni verovatno već imaju spremne odgovore!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here