UŽICE – legenda za legendom

Užice – grad bogate istorije i kulturnog nasleđa, nalazi se u Zapadnoj Srbiji.

Ere, kako se Užičani nazivaju, srdačno će vas dočekati, upoznati sa istorijom grada, kulturnim ustanovama, odvešće vas u Gradsku kafanu, odigrati sa vama Užičko kolo i obavezno vas počastiti specijalitetom ovog grada – komplet lepinjom.

„Od starog grada, kao balada reka usporila, za prvi behar i nove tajne, obale  stvorila. U srcu čuva proleća mnoga i prve pahulje, ljubavi nove, ljubavi stare i moje Užice“ – ovim stihovima je Srđan Milivojević opisao ovaj  grad, a to je idaealan način da započnemo priču o Užicu.

Užice – Grad legendi – zanimljivosti

Za Užice se slobodno može reći da je grad legendi. Sa imenom grada povezane su čak četiri legende.

Jedna kaže da je postojao logor opasan žicom i da su svi koji su se pobunili protiv turske vlasti bili vođeni u logor, praćeni rečenicom: „Vodimo ih u žice!“.

Prema drugoj legendi za ime su zaslužna užad za žito koja su bila kratka pa su ih zvali „užice“.

Treća legenda kaže da je jedan dućan koji je stalno bio na meti lopova. Vlasnik dućana je da bi se rešio lopova postavio žicu, lopovi su se upetljali, jedva se izvukli i uzviknuli: „Nećemo više u žice“.

Četvrta i možda najrealnija, jeste legenda da,je grad dobio ime po dugačkim njivicama, koje su se nazivale „užice”.

Reka Đetinja, takođe,  ima svoje legende. Poput one da je dobila ime jer su Turci sa litice starog grada bacali decu u reku ili druge  prema kojoj je brana popustila i bujica je odnela i srpsku i tursku decu koja su se kupala u reci.

Užički Romeo i Julija – Na obali Đetinje, kod šetališta hidrocentrale, nalaze se dve vrbe koje su se isprepletale, kažu, zagrljene čuvaju jednu nesrećnu ljubav. Dvoje mladih čije porodice nisu odobravale ljubav  skočili su sa litice starog grada i na mestu gde su njihova tela pronađena izrasle su dve zagrljene vrbe.

Kulturno-istorijsko nasleđe

Jedan od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika je svakako srednjovekovni grad  na neukrotivoj steni iznad reke Đetinje.

Staru Užičku tvrđavu svrstavaju u najnepristupačnije i najteže osvojive tvrđave na ovim prostorima. Tvrđava je podignuta na vrhu litice a njene strane se spuštaju vertikalno do reke. Reka obavija stari grad sa tri strane. Jedini prilaz je bio moguć sa severne strane, mada se i tu nalazila provalija a gradu je bilo moguće prići samo preko drvenog mosta, koji se lako mogao porušiti u cilju odbrane.

Prvi pisani dokument o postojanju Užičkog grada datira iz 1373. i istorijski događaj čiji su glavni akteri  knez Lazar Hrebeljanović i mladi župan Nikola Altomanović,koji je proveo svoje poslednje dane u ovoj tvrđavi usled opsade od strane srpskog kneza.

Stara hidrocentrala na reci Đetinji, izgrađena 1900. godine  i prva je srpska hidroelektrana podignuta po Teslinim principim, dok je druga takva koja je izgrađena u svetu.

Užice krase Trg Partizana i Trg Svetog Save gde se nalaze obrazovne ustanove, gimnazija muzička škola, viša škola, kao i crkva Svetog Đorđa.

Jokanovića kuća  vam nudi da zavirite u prošlost i osetite kako se nekada živelo dok je crkva Svetog Marka je autentična crkva brvnara ovih krajeva.

Na 14 km od Užica, možete obići spomen kompleks  Kadinjaču, podignut je u znak sećanja na poginuli Radnički bataljon 29.novembra 1941. I Užičku republiku koja je trajala 67 dana.

Manifestacije, provod i sport

Savršeno veče u Užicu možete doživeti ako pogledate neku od predstava Narodnog pozorišta, zatim prošetate uređenom plažom pored reke.

Grad nudi i dobar provod u restoranima, diskotekama i kafićim poput „Skale“, „Vagona“ i „ Gradske kafane“ gde možete doživeti užitak za pamćenje.

 „Park fest“ je muzički festival koji se održava na obali reke u Velikom parku. Festival okuplja veliki broj mladih i može se pohvaliti gostovanjima Crvene jabuke, S.A.R.S. -a ,YU grupe i mnogih drugih.

Manifestacija koja privlači pažnju posetilaca još od 1993. jeste takmičenje u skakanju sa starog železničkog mosta koje se održava  početkom avgusta.

Ukoliko želite aktivan odmor, pored  reke se nalaze teniski tereni,teretana na otvorenom, atletska staza, takođe,  postoji mogućnost iznajmljivanja i pedaline ili kanua.

Jedno jutro obavezno rezervišite za doručak kod “Sretena Gudurića” gde se prave najbolje komplet lepinje u gradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here