VALJEVO – grad ratnika i grad umetnika 2/4/2016

Vrsta prevoza: Autobus
Način plaćanja: Unapred

Opis programa

Ako nemate bar jednog druga/drugaricu iz Valjeva, onda ne znate šta su pravi prijatelji! 😉

Imaćete priliku da se upoznate sa duhom Valjevaca i znamenitostima Valjeva, jednog od najvećih naselja u Srbiji. Tokom istorije srpskog naroda Valjevci su često imali istaknutu ulogu u pokretima za nacionalno oslobođenje, ali, pored vojskovođa i narodnih vođa, znatan je i broj značajnih književnika, umetnika i naučnika poreklom iz Valjeva.

Istovremeno, ovaj grad se svrstava i među najstarija gradska naselja Srbije. Ime Valjevo se po prvi put sreće u jednom dokumentu sačuvanom u Historijskom arhivu u Dubrovniku, a datiranom na 1393. godinu. Od tada naselje ima šest stotina godina potvrđenog kontinuiranog postojanja. Obilazimo:

Tešnjar

Knez Miloševa ulica

Desankin venac

Muselimov konak

Narodni muzej Valjevo

Manastir Lelić

Manstir Ćelije

VALJEVO

Program:

9h Polazak (Balkanska 18/99)

10:30-13h Obilazak Brankovine (Crkva Svetog Arhangela i Gavrila – zadužbina Prote Mateje Nenadovića, Protinu školu, sada Muzej školstva u I srpskom ustanku, Desankinu školu sa muzejskom postavkom posvećenoj velikoj poetesi, staru sudnicu, vajat porodice Nenadovića i Desanke Maksimović, kao i stare kuće „sobrašice“ u prelepoj porti brankovačke crkve.

13-15h Obilazak grada (Tešnjar, knez Miloševa ulica, Desankin venac, Muselimov konak, narodni muzej Valjevo, moderna galerija)

15-17h Pauza za ručak i slobodno vreme

17-19h Manastir Lelić i Manastir Ćelije

20h Poseta jednoj od Tešnjarskih kafana, uživanje uz muziku i prilika da se proba najzdravije pivo na našem tržistu, Valjevsko i sazna razlog zbog čega je tako.

Povratak za Beograd u kasnim večernjim satima.

Cena za članove: 890 din

U cenu nije uračunata godišnja članarina Srbija za mlade 400 din i ulaznica za muzej.

Prijave na:

061/1627226 i [email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here