Vareš Classic Festival deli stipendije za studente iz regije!

VaClaF: Vareš Classic Festival od 15. do 25. septembra ponovo donosi čitavu lepezu muzičkih dešavanja!

festival

Ovogodišnji, četvrti po redu Međunarodni festival kamerne muzike u Varešu – Vareš Classic Festival (VaClaF) trajaće od 15. do 25. septembra i do sada će biti svakako najbogatiji, kako sadržajem, tako i trajanjem. Obeležiće ga brojna svakodnevna događanja: koncerti, majstorski kursevi, radionice i predavanja sa vrhunskim međunarodnim umetnicima.

            Vareš (BiH) je opština i malo gradsko naselje udaljeno oko 45 km od Sarajeva. Okruženo sa četiri planinska venca, ovo mesto krije veliko rudno bogatstvo.

            Nadovezujući se na tradiciju Miholjskog koncerta klasične muzike, započetog 2009. godine, a sada završnog koncerta festivala, VaClaF je dao potpuno novu dimenziju gotovo pa zaboravljenom, nepravedno zapostavljenom gradu i otvorio svoja vrata brojnoj zainteresovanoj, domaćoj i međunarodnoj publici.

            Nakon velikog uspeha prošlogodišnjeg izdanja „Quartet +“, sa festivalskom temom „Ljubav (glazba/muzika) bez granica“, VaClaF je deo „Godine kulture 2016. Bosna i Hercegovina – Austrija“, pa je službeno postao festival od međunarodnog značaja za BiH.

            Pomerajući (možda samo zamišljene) granice, VaClaF će i ove godine ugostiti vrhunske muzičare iz desetak različitih zemalja sveta, koje je Andrea Nikolić (MA), veoma uspešna violinistkinja i neumorno entuzijastična rukovoditeljka VaClaF-a, a koja inače živi i deluje u Beču, okupila kako bi zajedničkim snagama predstavili neka od najznačajnijih dela svetske literature, ali i domaćeg savremenog stvaralaštva.

            Nakon koncerta dobrodošlice, u četvrtak 15. septembra, uz izuzetan duo iz Hrvatske Bow vs. Plectrum (Gudalo protiv trzalice – Filip Novosel & Tihomir Hojsak) u kafe klubu Jazz in the House u 20 časova, svečano otvaranje biće u subotu, 17. septembra u 19 časova u Staroj vareškoj crkvi, jedinstvenom spomeniku kulture, naslovljeno kao Tragedija ljubavi (ljubav i smrt). U ponedeljak (19. septembra) na istoj  lokaciji je u 19 časova koncert Ljubav, s posvetom, a u sredu (21. septembra) koncert nazvan Sei solo održaće se u 18 časova u Župnoj crkvi u Vijaci. U četvrtak, ponovo u Varešu (Stara crkva, 19 časova) imaćete priliku da čujete koncert Bečka škola, a završni – tradicionalni (osmi) Miholjski koncert pod nazivom Tražeći sreću (u ljubavi) počinje u 19 časova u Župnoj crkvi sv. Mihovila. Drugi masterklas koncert održaće se 25. septembra u Maloj školi, sa početkom u 12 časova, a isti dan od 20 časova posetioce čeka i završni „party“.

            Na ovogodišnjem festivalu, posebno nam je čast najaviti koncert zakazan u petak, 23. septembra, kada će u dvorani Male škole biti predstavljena festivalska tema i premijerno izvedeno 5 novih dela mladih bosanskohercegovačkih kompozitora koji deluju na relaciji BiH – Austrija, a napisana su specijalno za Vareš Classic Festival.

            Takođe, u nedelju 18. septembra, biće obeležena 110. godišnjica od rođenja Emila – Mile Cipra, jednog od najznačajnijih kompozitora naših prostora, rođenog u Varešu. Pored svega, u Staroj crkvi biče upriličena izložba odabranih slika sa Art Colony Borovica.

            Uz sve to, mladi vareški muzičari biće aktivni na radionicama i koncertima, a za zainteresovane učenike i studente muzike iz cele regije postoji mogućnost dobijanja stipendije za seminare i majstorske kurseve. Rok za prijavu je 5. septembar, kada će biti objavljen i detaljan program festivala.

Izvođači koje ćete imati priliku da čujete i vidite jesu:

Belma Alić, Stipe Bilić, Borut Zagoranski, Bas Jongen, Andrej Bijelov, Maija Karklina, Nora Romanof Švarcberg, Ana Firsanova, Ivana Nikolić, Suzane Šefer, Silvester Peršler, Vedrana Šimić i Andrea Nikolić. Kompozitori čija će se dela premijerno izvesti su: Laura Mjeda Čuperjani (HR) i mladi bh. kompozitori Timur Sijarić, David Mastikosa, Dragana Tabak, Olja Janjuš i Asmir Jakupović.

            Festival organizuje Udruženje prijatelja muzike Emil Milo Cipra Vareš, s predsednikom Petrom Jelićem i u saradnji sa Župnim uredom Vareš i fra Mirkom Majdandžićem, uz podršku brojnih Varešana, entuzijasta i ljubitelja muzike, ali i novih prijatelja i sponzora, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Austrijske ambasade Sarajevo, koja je i ove godine najznačajniji partner.

            Ulaz na sve sadržaje je slobodan i svoje mesto (pre objave detaljnog programa) možete rezervisati putem naše Facebook stranice – VaresClassicFestival, gde možete i pratiti sva događanja.

Zabeležite datume i vidimo se u Varešu – dobro nam došli!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here