Veče Turkmenistanske tradicije na West Etnology Festu

U trećem završnom danu West Etnology Fest-a u Art bioskopu Etnografskog muzeja u Beogradu, MasterClass o nacionalnom kostimu Turkmenistana održala je Hudajberdijeva Korpagulj Aširovna, bivši profesor u Turkmenskom Politehničkom institutu na katedri “Tehnologija i modeliranje tekstilnih proizvoda”, članica Udruženja majstora zanata Moskve.

Zahvaljujući živopisnim komadima Turkmenistanske nošnje, sala Art bioskopa oživela je vatrom crvene boje, koja je za Turkmene simbol prirodne snage i magičnih zaštitničkih svojstva. Upravo zbog toga, kako je objasnila profesorka, za razliku od drugih naroda, mlade u ovoj zemlji na venčanju nose crvenu svilenu haljinu, ogrtač od crvene tkanine i crvene pantalone. Ove komade, između ostalih, imali su priliku da vide i posetioci West Etnology Festa na mini izložbi, koja je pratila predavanje.

Tokom predavanja Hudajberdijeva Korpagulj Aširovna objasnila je da se turkmenska narodna nošnja uglavnom šije od pamuka, svile, polu-svilenih i vunenih tkanina, zbog prilagođavanja vremenskim uslovima. Takođe, za farbanje niti koriste se boje biljnog porekla, a tkanine se izrađuju ručno na jednostavnim horizontalnim razbojima.
Publika na predavanju mogla je da sazna i za izradu nakita, koji je neizostavni element ženske nošnje, da se u Turkmenistanu koristi srebro sa umecima od prirodnog kamena, a da se količina ukrasa poveća tako da na venčanju ukupna težina nakita venčanice turkmenske mlade dostiže čak 16 do 20 kilograma.

Hudajberdijeva Korpagulj Aširovna, inače je majstor narodnih zanata i šije stilizovanu narodnu nošnju. Iako živi u Rusiji, nastavlja tradiciju svojih predaka, bavi se tkanjem, šivenjem stilizovane narodne nošnje, izradom tradicionalnih veza i ornamenta. Učešće na West Etnology Festu posvetila je svojoj učenici, dobitnici glavne nagrade na takmičenju dizajnera „ETNO ERATO-2012“ u Moskvi, Morali Dodanovoj, koja je na žalost poginula u automobilskoj nesreći 2016.

Fantastičnom predavanju i izložbi prisustvovao je počani gost West Etnology Fest-a, ruski modni kreator Slava Zajcev, koji je bio vrlo zainteresovan za tehnike izade, materijale i vrste vezova. MasterClass o nacionalnim kostitima Turkmenistana zatvorio je drugi po redu West Etnology Fest. Cilj autora ovog internacionalnog festivala Goge Grubješić je da promoviše naše nematerijalno kulturno nasleđe, ali i u isto vreme i savremene umetnike, koji u njemu nalaze inspiraciju.

Organizator West Etnology Fest-a kreativna agencija SuperStarCultur i autor Goga Grubješić zahvalili su se svim učesnicima i medijima na ukazanom poverenju i uloženom trudu da ovaj festival ostvari ovakav uspeh. Posebnu zahvalnost uputili su pokrovitelju, Stambeno-poslovnom kompleksu West 65, koji je prepoznao značaj ovog projekta i svesrdno ga podržao. Datum održavanja sledećeg mini etno-festivala biće uskoro poznat javnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here