Velika deca (4): Antoan de Sent Egziperi – Život među oblacima

Godina je 1946. i u Parizu je objavljena knjiga koja će kasnije biti prevedena na 257 jezika i koja će postati jedna od najprodavanijih knjiga na svetu – Mali Princ. Knjiga koja će u godinama koje slede bezbroj puta biti citirana, poklanjana i koja će inspirisati mnoge ljude i mnoga dela. Ceo svet će je voleti i sa njom se identifikovati, a u Argentini će čak postati i zvanično terapeutsko sredstvo.

Godinama kasnije, naš pisac Momo Kapor će se pitati kako je izgledao taj dan kada je „Mali princ“ objavljen u Francuskoj: „Pitam se kako bi izgledao taj dan da se Egziperi nije zauvek izgubio na nebu, pre no što je Mali princ izašao u Parizu“. Egziperi je ipak bio u prilici da prelista stranice svoje knjige jer je u Njujorku objavljena par godina ranije, ali možda nije imao vremena da shvati koliko značajno delo je stvorio.

Egziperi – Pisac i pilot

Vratimo se na početak dvadesetog veka i početak Egziperijevog života. Rođen je 1900. godine u Lionu, u uglednoj porodici. Oduvek je imao sklonosti ka pisanju i želeo da postane pilot. Obe želje mu se ostvaruju. Imao je 21 godinu kada je postao pilot, a sa 26 objavljuje svoju prvu knjigu „Avijatičar“. Do tridesete godine već leti brojnim pravcima i dobija Orden legije časti za zasluge u civilnom vazduhoplovstvu.

Pisao je priče, romane, eseje, a neka od poznatijih dela su: Pravac jug, Noćni let, Zemlja ljudi, Ratni pilot, Citadela. Radio je i kao novinar pišući o događajima u Indokini, na Dalekom istoku, Mediteranu, u Sovjetskom Savezu i o Španskom ratu. Možda je od svog tog ludila koje se oko njega dešavalo bežao u oblake. Svoje najpoznatije delo je počeo da piše  godinu dana pre svog poslednjeg leta. Još uvek se ne zna šta se tačno dogodilo kada je kao ratni pilot leteo 1943.godine i kada je nestao.

Kao civilnom i ratnom pilotu, život mu je više puta bio u opasnosti a događaj iz 1935. kada se avionom srušio u Saharu direktno je inspirisao nastanak priče o malom princu. Za ovog dečaka, koji je došao sa asteroida na kome se nalaze tri vulkana i ruža, čuo je ceo svet a prema rečima Egziperija „Dokaz da je mali princ postojao je to što je bio divan, što se smejao i što je tražio ovcu“.

Nastanak „Malog princa“

Roman je postao najčuvenija knjiga o prijateljstvu, ljudskoj prirodi, razlikama između odraslih i dece, a verovatno ga nijedna knjiga u tome neće nadmašiti. Mali princ je pripitomio ružu, obilazi različite planete, obožava zalaske sunca i uči nas da zvezde ne posmatramo kao ljudi koje je na svom putu sretao.

Danas na svetu postoji više ulica i ustanova koje nose Egziperijevo ime i mnogo muzeja koji su posvećeni njemu i njegovom liku iz mašte. „Mali princ“ je doživeo veliki broj audio adaptacija, više puta je prilagođavan za film i televiziju, ovom knjigom su inspirisane baletske predstave, mjuzikli, opere, pozorišne predstave, a ove godina nas očekuje i istoimeni animirani film.

Egziperi je od stvarnosti bežao u oblake, a u svet malog princa je odlazio u najtežim trenucima svog života. Nakon početka Drugog svetskog rata se kao pilot priključuje francuskoj vojsci. Razočaran francuskom kapitulacijom 1940. godine, odlazi na severnoamerički kontinent. Veoma je zabrinut za budućnost svoje države i sveta, a osim toga ovaj period su obeležili i zdravstveni i porodični problemi.

Tokom 1942. godine piše i ilustruje „Malog princa“, a sledeće godine se pridružuje Vojsci slobodne Francuske koja je nastavila borbu protiv Trećeg rajha nakon kapitulacije. Na poslednji zadatak kreće kako bi prikupio podatke o nemačkim trupama koje su zauzimale jug Francuske.

Poslednji let

Nije otkriveno šta se dogodilo na Egziperijevom poslednjem letu, da li je poginuo, da li je zarobljen, da li je to bilo samoubistvo ili se avion srušio. Možda se vratio na neki svoj asteroid gde su ga čekali Mali princ, ruža i lisica. Možda se odatle lepše vide zvezde ili svakog minuta može da posmatra zalazak sunca. Možda gledajući zvezde gleda i nas i zadovoljan je što nas je naučio da se suština vidi samo srcem i kako se pripitomljavaju ruže. Sigurno je srećan što na Zemlji ima toliko Malih prinčeva kojima život posle ove knjige više nikada neće biti isti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here