Vikend Srbija: Od Topole sve do….

Zamislite da imate vremeplov i imate mogućnost da se vratite u praistoriju… dobro! Dosta mašte, udruženje Srbija za mlade nije imalo vremeplov, ali nas je odvelo na vikend i putovanje od paleolita sve do Karađorđa i Prvog srpskog ustanka.

Oplenac. Izvor: pbase.com

Krenimo od najdalje istorije, kako je i redno. Naše blago iz paleolita jeste pećina Risovača koja predstavlja stanište čoveka iz ledenog doba. U ovoj pećini su pronaćeni dokazi o upotrebi vatre, a oko ognjišta je pronadjeno je i oruđe od različitih materijala. Tako, danas, u pećini nailazimo na rekonstrukciju pračoveka, praistorijskog lovca tipa neandertalca, urađene u prirodnoj veličini, figure koje predstavljaju porodicu okupljenu oko vatre, čiji se članovi bave uobičajenim poslovima u to vreme. Jedan čovek se vraća iz lova, drugi glača kamen i izrađuje neko oruđe, a žena donosi drva za ognjište.

Pečina Risovača. Izvor: destinacijeusrbiji.rs

Bzzzzp…. Idemo ka novijoj istoriji!

Da li znate kako je Karađorđe izabran za vođu? A šta je Napoleon rekao o njemu?

Kao prvo on uopšte nije bio prvi izvor za vođu ustanka, jer je kako je i sam rekao bio previše prek i da postoji mogućnost da srlja u nemoguće. Ali pošto su svi odbili izbor je pao na njega što su ustanici spremno dočekali jer im takav vođa baš i treba.  Interesantno je da se u Orašcu organizovala svadba kako niko ne bi posumnjao da je u pitanju bio sastanak i izvor vođe.

Prvi Srpski ustanak. Izvor: opanak.rs

Da Karađorđe nije prošao nezapaženo pokazuju nam i Napoleonove reči:

“Lako je meni biti veliki sa našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je okupivši oko sebe svoje čobane, uspeo bez oružja i samo trešnjevim topovima, da potrese temelje svemoćnog osmanlijskog carstva i da tako oslobodi svoj porobljeni narod. To je CRNI ĐORĐE i njemu pripada slava najvećeg vojskovođe!”

Obišli smo i Topolu, a kao što znamo simbol Topole je Karađorđe, dok je simbol dinastije Karađorđevića –Oplenac. Na Oplencu besmo do Crkve Svetog Đorđa i rodne kuće kralja Petra.

Crkva Svetog Đorđa. / Foto: Danijel Frfalanović
Crkva Svetog Đorđa. / Foto: Danijel Frfalanović

U Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu postoje dva sarkofaga: sarkofag Kralja Petra I i sarkofag Vožda Karađorđa kao i 39 grobnica. Takođe, na Oplencu je do sada sahranjeno 27 člana dinastije Karađorđevića.  U samoj crkvi se nalazi mozaik od kog zastaje dah. Da li ste znali da se ceo mozaik sastoji od 725 slikanih kompozicija na kojima se nalazi 1.500 figura?


Crypt of the St. George’s Church, Oplenac, Topola

Pogled nam se svakako zaustavio i na masivni polijelej (luster) koji dominira crkvom. Luster je verovali ili ne napravljen od istopljenog oružja preostalog  iz Prvog svetskog rata i ima oblik naopako postavljene kraljevske krune u znak žalosti zbog propasti Srbije posle Kosovske bitke.

Nedaleko od crkve nalazi se i bela kuća u kojoj je živeo kralj Petar I kako bi nadgledao izgradnju ovog velelepnog zdanja. U crkvi je danas postavljena skromna izložba predmeta porodice Karađorđević.

Karađorđeva kuća na Oplencu. Izvor: oplenac.rs

Članovi Srbija za mlade svoje su turiste proveli i u obilazak jaruge, muzeja i škole i Orašcu, kao i u muzej u Aranđelovcu. Bio je ovo dobro iskorišćen vikend.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here