Vodimo vas na izložbu “Putovanje rimske dvokolice…” u Narodni muzej

  Izložbe: Putovanje rimske dvokolice i Purpurni odsjaji carskog Sirmijuma
  Galerija fresaka, Narodni muzej, Cara Uroša 20
  Subota, 06. februar, 18h

  Portal Mladi organizuje grupnu posetu izložbama u Galeriji fresaka Narodnog muzeja, Putovanje rimske dvokolice i Purpurni odsjaji carskog Sirmijuma. Grupna poseta je organizovana za grupu do 30 studenata, ulaz je slobodan uz obavezan indeks.

  Autor: Tamara Kabanica
  Autor: Tamara Kabanica

  Putovanje rimske dvokolice

  Tokom zaštitnih radova, koje je, u okviru izgradnje Koridora 10, sprovodio Arheološki institut SANU, septembra 2013. godine, nadomak pirotskog sela Staničenje otkriveni su ostaci rimske luksuzne dvokolice. Ovaj izuzetni nalaz je prvi te vrste u Srbiji. Nakon izvršenog istraživačkog procesa, kao i svih restauratorskih i konzervatorskih radova u Narodnom muzeju, obnovljeni su, putem 3D animiranja, ostaci delova dvokolica u digitalnom obliku, nakon čega su i u potpunosti rekonstruisani.
  Postavka prikazuje majstorstvo antičkih zanatlija, ali i ekstravagantan život Rimskog carstva. Ornamentisana oplata i ukrasi od gvožđa upućuju na simbole boga Dionisa (Bahusa) koji je u religijskim misterijama povezan sa smrću i uskrsnućem, pa tako možemo zaključiti da su se ove dvokolice koristile za sahranjivanje pripadnika viših društvenih slojeva.

  Purpurni odsjaji carskog Sirmijuma

  Nakon konzervacije, restauracije i rekonstrukcije 50 fragmenata porfira, obavljene u Narodnom muzeju u Beogradu, jedinstven nalaz iskopina severnog dela kompleksa carske palate u rimskom Sirmijuma biće predstavljen posetiocima izložbe.Figuralna kompozicija od porfira iz Sirmijuma predstavlja jedinstveno skulptorsko ostvarenje u svetskim razmerama. Ujedno, ona je svedočanstvo o izuzetnom značaju Sirmijuma tokom perioda kasne antike.Reč je o umetničkim delima specifičnog stila izrade. To su jedinstvena ostvarenja, čija analiza pokreće niz pitanja, arheološke, istorijske i umetničke prirode, podsećajući da se o prošlosti teritorije današnje Srbije može još mnogo toga otkriti. Pretpostavlja se da bi eksponati ove izložbe mogli biti delovi monumentalne kompozicije sa predstavama Dioklecijana ili Galerija kako trijumfuju nad pobunjenim Egipćanima, kao i Konstancija II, sina Konstantina Velikog, koji je u Sirmijumu dva puta proslavio svoju pobedu nad Sarmatima. Monumentalna carska bista na grobu je najimpresivniji nalaz, za koga ne postoje direktne analogije među skulptorskim ostvarenjima od porfira, nađenim na teritoriji celog Rimskog carstva.

  Poseta izložbi traje 30-45 min, sa početkom u 18h.

  Prijavite se OVDE.

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here