VODOPADI SRBIJE: Skriveni dragulji Stare planine

Da li ste znali da nepristupačni teren Stare planine  skriva trećinu vodopada Srbije? U Srbiji postoji preko 90 vodopada. Istraživački duh zadovoljite otkrivanjem prirodnih lepota, napuštenih sela i skrivenih vodopada. Okolina Pirota, Kalna, selo Topli Do i Dojkinci nude nezaboravne avanture i putovanja u ove krajeve ćete sigurno dugo pamtiti.

Vreme ovde kao da je stalo. Meštani srdačno pozdravljju putnike koji iz godine u godinu, u sve većem broju obilaze padine Stare planine. U potrazi za skrivenim draguljima prirode, na brzim, ali kratkim planinskim rekama, turisti se upuštaju u avanturu od koje zastaje dah. Od bezbednih i pristupačnih, do potpuno izolovanih vodopada.

VODOPAD TUPAVICA

vodopad tupavica

U blizini sela Dojkinci, na Dojkinačkoj reci je vodopad Tupavica. Na nadmorskoj visini od 1 050 metara, izuzetne lepote i visine do 25metara spada u najlepše vodopade Srbije. Tokom zime ima izgled zavese od ledenica, a tokom proleća i leta se slapovi vode stropoštavaju niz liticu od peščara. Najprisupačniji je od svih vodopada na Staroj planini, a od Dojkinaca je udaljen sat i po vremena lagane šetnje.

VODOPAD BIGAR

bigar vodopad

Na putu ka Pirotu, u blizini mesta Kalna protiče potok Bukovski Do. Na mestu gde se uliva u Stanjinsku reku formira se vodopad Bigar. Ime je dobio po šupljikavoj steni preko koje se sliva a visine je 35 metara.

U prošlosti je predstavljao omiljeno izletište meštana okolnih sela, a danas ga rado obilaze ljubitelji prirode i avanturizma. U blizini je manastir Svetog Onurfija iz XIII veka, ali i tri jezera sa niskim kaskadama.

VODOPAD ČUNGULJSKI SKOK

Vodopad Čunguljski skok, Izvor fotografije: i.ytimg.com

Na desetak kilometara od sela Topli Do, na Toplodolskoj reci je Čunguljski vodopad na 1 400 metara nadmorske visine. Nazvan po planinskom vrhu Čungulj u čijem se podnožju nalazi.

Otkriven je 1996. godine od strane zalutalih istraživača na nepristupačnom terenu. Karakterističan po godišnjem usecanju u stene za centrimetar, na šta utiču jake i brze bujice koje nastaju prilikom otapanja snega. Danas njegova visina iznosi 42 metara.

PILJSKI VODOPAD

Piljski vodopad. Izvor fotografije: fc01.deviantart.net

U okolini sela Topli Do smešten je i Piljski vodopad, koga čine donji i gornji. Gornji Pilj je manje istražen zbog nepristupačnog terena i nadmorske visine od 1 650 metara. Donji Pilj je smešten na 1 450 metara nadmorske visine, ispod istoimenog vrha i sastoji se od dve kaskade. Zauzima treće mesto po visini vodopada Srbije, sa svojih 68 metara. Otkriven je 2002. godine i od tada je usputna stanica planinara, avanturista i ljubitelja prirode.

VODOPAD KALUĐERSKI SKOK

Vodopad Kaluđerski skok. Izvor fotografije: i.ytimg.com

U blizini sela Topli Do, ispod najvišeg vrha Stare planine – Midžor (2.169 m.n.v.) je vodopad Kaluđerski skok.  Krasi Kaluđersku, koja je pritoka Rakitske od koje dalje sa Javorskom nastaje Toplodolska reka. Visok je impozantnih 232 metara, što ga čini najvišim u zemlji, na 1 600 metara nadmorske visine.

Zbog nepristupačnosti terena, moguće ga je posetiti samo sa punom planinarskom opremom u rano proleće, kada su pojedini predeli još uvek prekriveni snegom. U toku leta, okruženje vodopada zarasta u gustu vegetaciju, što uz strme strane predstavlja prepreku čak i iskusnim planinarima.

KOPRENSKI VODOPAD

Koprenski vodopad. Izvor fotografije: www.stazeibogaze.info

Na Jelovačkoj reci ispod vrha Kopren (1.963 m.n.v.) je Koprenski vodopad. Skriven na neprohodnom terenu, tokom leta obrastao bujnom vegetacijom a tokom zime pokriven snežnim smetovima. Visok 103 metara, sa prosečnim padom od 56 stepeni na kaskadama, smešten na 1.820 metara nadmorske visine.  Spada među najviše u Srbiji.

Postoje tačno ucrtane koordinate svakog od navedenih vodpada ali se ne preporučuje indiviualno obilaženje. Planinarsko društvo i Turistička Organizacija Pirota nude posetu vodopadima Stare planine u pratnji iskusnih planinara.

Prema vašem mišljenju, koji su to najlepši vodopadi u Srbiji?

3 COMMENTS

 1. ,,….Postoje tačno ucrtane koordinate svakog od navedenih vodpada ali se ne preporučuje indiviualno obilaženje. ….. “
  _________________________

  Razumeo, ali bih ipak voleo sam poći.
  Imam dosta iskustva sa prirodom i njenim orijenirima.
  Gde mogu kupiti kartu sa koordinantama staroplninskih vodopada.
  Hvala
  Pozdrav

  • Moze individualno da se ode, lepo su ucrtane i postavljene mape u selu Topli Do odakle se i ide za vecinu vodopada sa liste. Pogledajte orijente na sajtu staze i bogaze. I sa tim orijentima i bez mozete se snaci jer kao sto rekoh, postoje znaci vec na stazama koje vode do vodopada..

 2. 35 godina ih obilazim. Bez mapa bez putokaza i ostalih sprava. Naravno da se može ići individualno i to s posebnim užitkom sebičnim.
  Ovde označeni Koprenski vodopad je ustvari vodopad „TRI KLADENCA“. A vodopad „kaluđerski skok“ nije vodopad. to je tzv. LISKA. voda klizi niz stene- ne pada

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here