West Etnology Fest, Beograd 4. do 6. jul 2018.

 

Od 04. do 06. jula 2018. godine u Beogradu, pod pokroviteljstvom stambeno-poslovnog kompleksa West 65, održava se drugi West Etnology Fest.

Autor festivala, Goga Grubješić, postavila je i osmislila Etnology Fest kao mini festival internacionalnog karaktera, koji kroz raznovrsne forme izražavanja: modne revije, izložbe, rukotvorine, dokumentarne filmove, radionice i predavanja uvaženih predavača, pokazuje značaj i važnost inspiracije nematerijalnim kulturnim nasleđem, kao i njenu kontinuiranu prisutnost u savremenom društvu kroz modernu umetnost i nove generacije.

West Etnology Fest svečano će, 4. jula u Etnografskom muzeju, u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, otvoriti jedinstvena revija narodnih nošnji i kostima nacionalnih manjina Republike Srbije “Ethno Couture”. Sve nošnje ove unikatne kolekcije pripadaju bogatom fundusu kostima, koje čuva i sistematizuje Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo”. Učešćem na ovom festivalu, uz mini koncert “Kola”  obeležićemo i 70 godina njihovog rada. U nastavku večeri, kao odličan primer da tradicija živi kroz nove generacije, biće prikazana mini modna kolekcija “Opančareva Kći”.

Pored pomenutog programa, gosti West Etnology Fest-a moći će da uživaju u muzičkom multimedijalnom etno performansu Simonide Stanković i japanskog studenta  Taro Kadooka na gajdama kao i majstorima frule Svetozara Šutića i Jelisavete Šutić.

Drugi dan West Etnology Fest-a (5. jul), rezervisan je za specijalnog gosta festivala, velikog ruskog modnog kreatora Vjačeslava Slavu Zajceva, koji će održati ekskluzivnu reviju u modernom Stambeno-poslovnom kompleksu West 65. Ovog puta Maestro će prikazati raskošnu kolekciju inspirisanu kreativnim potencijalima indijskih sarija, urađenu od najfinije svile i ukrašenu ornamentima i zlatnim vezom. Kreator kojeg zovu i “Crveni Dior” prikazaće na West Etnology Fest-u i deo svoje ranije kolekcije inspirisane ruskim folklorom.

Poslednjeg dana festivala, 6. jula u 18 časova, u Art bioskopu Etnografskog muzeja, izuzetan MasterClass o nacionalnom kostimu Turkmenistana održaće Hudajberdijeva Korpagulj Aširovna, bivši profesor u Turkmenskom Politehničkom institutu na katedri “Tehnologija i modeliranje tekstilnih proizvoda”, članica Udruženja majstora zanata Moskve.  Učešće na festivalu  posvećuje svojoj učenici, dobitnici glavne nagrade na takmičenju dizajnera „ETNO ERATO-2012“ u Moskvi  Morali Dodanovoj, koja je na žalost poginula u automobilskoj nesreći 2016.

MasterClass je otvoren i besplatan za posetioce.

WestEtnology Fest organizuje kreativna agencija SuperStarCulture.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here