Za kraj 33. BDŽF Doni Mekaslin, Matija Dedić i Srpski Showcase

Koncertima američkog saksofoniste Doni Mekaslina i hrvatskog pijaniste Matije Dedića u Sava centru, te programom srpskih izvođača – Sanje Marković i grupa Tapan i Space Tigers u Domu omladine Beograda, večeras će biti zatvoren 33. Beogradski džez festival. Od 26. oktobra, publici najstarijeg srpskog festivala, koji nosi titulu manifestacije od posebnog značaja za Beograd, predstavilo se preko dvadeset vrhunskih džez umetnika iz celog sveta.

SAVA CENTAR 

19.30h Donny McCaslin Group (SAD)

Kada je debitovao na festivalu, 1990. na Kolarcu, saksofonista Doni Mekaslin bio je samo jedan od talentovanih studenata u kvintetu Gerija Bartona. Drugi put (2006) je na istom mestu već bio desna ruka Dejva Daglasa. A sada nam dolazi kao muzička duša Bouvijevog epitafa „Blackstar“ i autor velike posvete „Beyond Now“, laureat nagrade Pol Aket festivala North Sea Jazz 2017, i džez muzičar godine u anketi radija Jazz FM.

Koncert je realizovan uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

21:15h Matija Dedić: „Three sides of jazz“ feat. Gene Jackson & Joris Teepe (Hrvatska/SAD/Holandija)
Specijalni gost Vasil Hadžimanov (Srbija)

Na prošlogodišnjoj dodeli Porina (najuglednija nagrada hrvatske muzičke zajednice) pijanista i kompozitor Matija Dedić osvojio je najveći broj priznanja – čak šest, uključujući i glavnu nagradu za album godine („Matija svira Arsena“). Na ovogodišnjem, trećem festivalskom nastupu predstaviće program sa aktuelnog albuma „Dedicated“ u pratnji internacionalnog trija, autorski solo program i duo sa gostom Vasilom Hadžimanovim.

DOM OMLADINE BEOGRADA, SALA AMERIKANA OD 23.00

Srpski showcase:

Sanja Marković “Ascension

Kompozitor, vokalistkinja, instrumentalista i aranžer Sanja Marković je rođena u Beogradu, živela je i radila na istočnoj obali SAD. Master studije završava na beogradskom FMU. Poslednjih godina predvodi klupski sastav Brazilian Jazz Collective, aktivno komponuje i producira pozorišnu muziku, i povremeno nastupa sa Big bendom RTS. Na festivalu će promovisati debi album, koji objavljuje za produkciju Metropolis Jazz

Space Tigers (Srbija/Hrvatska/SAD)

Kvartet Space Tigers osnovali su u Berlinu hrvatski saksofonista Grgur Savić i srpski gitarista Vanja Kevrešan. Uz srpskog trubača Damira Bačikina i američkog bubnjara Vegu Džisusa, četvorica sofa-tehno-džez-surfera predstavljaju muziku izvan stilskih granica koja će se naći na debiju za švajcarski Unit Records. Zovite to džez, grandž, fank ili elektro – sasvim je nebitno, u pitanju je tipični berlinski umetnički izraz.  

Tapan

Duo Tapan čine producenti Nebojša Bogdanović Švabe i Goran Simonoski. Obojica su na beogradskoj klupskoj sceni aktivni od devedesetih godina. Pod imenom Tapan objavili su tri EP-a, ostvarujući zapažen uspeh u svetu. Uživo, u formatu kvarteta sa saksofonistom Džamalom Al Kisvanijem i perkusionistom Feđom Frenklinom grade veze između elektronike, džez improvizacije i pulsa orijentalizma izmičući lakoj kategorizaciji.

Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže.
Više informacija: www.bjf.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here