ZAGONETKA ZA BRUCOŠE: Gradski prevoz u Beogradu

Prvi ispit za svakog brucoša iz provincije je da nauči gradski prevoz u glavnom gradu, pokopča rute i „pohvata” njegove trase. Ispit nije težak, potrebno je samo malo vremena i strpljenja.

Dolazak u Beograd, gde od oktobra počinju fakultetske obaveze i privikavanje na samostalan studentski život sa prijateljima ili totalnim strancima, dovoljno je stresan  za sve one brucoše koji su napustili roditeljsko gnezdo. Dodatne muke tih prvih dana studentima zadaju i odlasci do fakulteta, menze, biblioteke, rođaka ili prijatelja, zbog nepoznavanja ruta prevoza.

Verujte nam, nema mesta panici. Za koju godinu sa osmehom ćete se prisećati kako vas je neko čekao satima jer ste ušli u pogrešan prevoz ili otišli u pogrešnom smeru ili izašli na pogrešnoj stanici. Sve je to sastavni deo upoznavanja sa Beogradom.

Upoznavanje sa gradom najbolje je početi preko interneta, a ako nemate internet, poslužiće i obična mapa grada, kupljena u knjižari. Mapu svih linija možete pogledati OVDE. Ako vam se ovo čini previše zamršeno, tu je sajt planplus.rs. Ukucajte da li želite da idete pešice, kolima ili gradskim prevozom. Zatim, izaberite najkraći ili najbrži put. Pretražite i krenite. Za svaki slučaj slikajte ili na parče papira nacrtajte šemu kretanja koju želite da koristite.

Ako niste sigurni da ste na dobrom putu, potražite pomoć, pitajte prolaznike, ali imajte na umu da je Beograd veliki grad, te da ne znaju svi sve nazive ulica.

– Tražila sam stan moje nove kolegenice i izgubila se. Pitala sam stariju gospođu da mi pomogne. Rekla je da sam na pogrešnom mestu i dalje me uputila. Posle pola sata traženja shvatila sam da se zgrada kolegenice nalazi tačno preko puta mesta gde sam pitala prolaznicu za smer. Samo je trebalo da pola sata ranije pređem pešački prelaz – priča kroz smeh studentkinja Maja Živković (25).

Dobre smernice za orijentaciju su mostovi i visoke i neobične zgrade koje se vide skoro iz svakog dela grada. Neki od značajnijih orijentira su Hram „Svetog Save”, čuvena visoka crnka popularno poznata kao „Beograđanka”, Most na Adi, kapije Beograda.

Slavija – ogroman kružni tok. Kada se nađete na njemu imate osećaj da se sve oko njega vrti. Niste daleko od istine. U blizini, samo nekoliko stanica dalje nalaze se pozorišta, bioskopi, biblioteke, Mek, studentska poliklinika, Studentski centar u kome možete da izvadite karticu za menzu, železnička i autobuska stanica. Jedna od sedam ulica koje su povezane sa Slavijom je sigurno vaša. Otkrijte gde svaka od njih vodi.

– Sa cimerkom sam u prvoj godini svake nedelje imala zajednički dan kada se vozimo različitim prevozima od početne do poslednje stanice ili šetamo u potrazi za raznim mestima koje smo želele da posetimo. Slučajno smo tako našle kafiće koji daju besplatno piće ili popust svakom studentu koji je tog dana dobio desetku i devetku na ispitu – rekla je apsolventkinja Milica Mihajlović (24).

Danas postoje i aplikacije za mobilni telefon koje vam mogu pomoći da se snađete u nepoznatom gradu.

2 COMMENTS

  1. Beograd je veliki grad da bi saobracaj funkcionisao kako treba potreban nam je Metro, ostaje nam da se nadamo da ce njegova izgradnja uskoro poceti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here