Zagonetna MONA LIZA: Tajna Đokondinog osmeha

Velike zagonetke čovečanstva vam otkrivaju još jednu svetsku misteriju u svom 16. tekstu po redu.

Za poslednji 500 godina u istoriji nije bilo takve ličnosti kao što je Leonardo da Vinči, najistaktnutiji predstavnik takozvanog „renesansnog čoveka“. Među brojnim zagonetkama koje krije Leonardovo bogato nasleđe, jedna od najpopularnijih je svakako tajna Đokondinog osmeha.

Mona Liza

Portret Mona Liza, popularno nazvan „Đokonda“ (ona koja se osmehuje), jedno je od najznamenitijih dela likovne umetnosti svih vremena, za koje postoji opšta saglasnost da predstavlja pravo remek-delo i rad istinskog genija.

To što maltene nema čoveka koji ne zna za lik sa slike, u velikoj meri je zbog gospinog nedokučivog izraza lica o kojem su napisane hiljade i hiljade strana. Stiče se utisak da će Đokondin zagonetni osmeh, i pored svih teorija koje su nastojale da ga objasne, zauvek ostati bez odgovora, obavijen velom tajne.

Da Vinčijevo omiljeno delo

Iako nam je Leonardo da Vinči ostavio veliku baštinu vrhunskih umetničkih dostignuća, proročanske skice i nacrte tehnoloških sprava koje će postati stvarnost tek vekovima kasnije, sam slikar je jasno pokazao da mu je Đokondin portret bio posebno drag. Zna se da je ovu sliku nosio sa sobom na putovanjima ida je često provodio sate posmatrajući portret da bi našao nadahnuće.

Đokondin portret je naslikan na 1505. godine na komadu borovog drveta, ali do danas nije sačuvana nijedna pripremna skica, što je svakako neobično ako se zna da je Leonardo, kao i drugi slikari u to doba, pravio detaljne nacrte za svoje slike.

Ko je bila Mona Lisa?

Identitet mlade devojke koja je pozirala Leonardu još je jedna zagonetka čuvenog portreta. O ovom pitanju su iznesene razne teorije. S jedne strane, mnogi smatraju da portret nije urađen samo prema jednom modelu, već da ih je bilo nekoliko dok, s druge strane, ima onih koji tvrde da je model bila ćerka proizvođača vune iz Firence koji se zvao Antonio Đerardini.

Posle očeve smrti, devojka je bila verena za mlađeg sina Lorenca Veličanstvenog, ali kada je porodica Medičijevih morala da napusti grad pred napadom francuskih trupa, već zatrudnela devojka je ostala sama. Našavši se u ovakvoj situaciji, verovatno je pristala na udaju za Frančeska Đokonda, čoveka znatno starijeg od nje, čije prezime je uzela u braku. U svakom slučaju, ovo je samo jedna od različitih teza o pravom identitetu zagonetne dame sa Leonardove slike.

Šta krije osmeh Mona Lize?

Najveći broj teorija o Đokondinom nedokučivom osmehu kao osnovni uzrok njenog čarobnog dejstva ističe tehniku koju je Leonardo primenio u stvaranju kompozicije slike, poznatu kao sfumato. Pomoću ove tehnike može se steći utisak razlivenosti senki, zbog čega su obrisi magličasti te se otuda crte lica čine neprecizne.

Postoje, međutim, i drugačije hipoteze, kao što je ona koju je iznela Margaret Livingston, neurolog sa Harvardskog univerziteta, koja tvrdi da se posmatraču čini da se Đokondin osmeh naizmenično pojavljuje i nestaje zbog načina funkcionisanja ljudskog oka.

Po ovoj teoriji, kada gledamo u Đokondine oči njena se usta nalaze u perifernom uglu našeg vidnog polja, što nam onemogućava da razlučimo etalje portreta, već smo u stanju samo da uočimo obrise lika. Ali kada usmerimo na njena usta, senke se gube i odjednom nam se ukazuje potpuno drugačiji lik. 

S druge strane, ekipa antropologa sa Univerziteta u Bredfordu iznela je tvrdnju za uzrok Đokondinog nerazlučivog osmeha u stvari leži u problemu sa vilicom od kojeg je patila devojka, za koju se pretpostavlja da je bila Izabela od Aragona i Kastilje, ćerka katoličkih kraljeva Ferdinanda i Izabele. Po ovoj teoriji, Da Vinči je zapravo hteo da sakrije da je devojka sa slike imala nakazne zube, pa ju je tako naslikao sa izrazom zagonetnog osmeha.

Zanimljvosti

Kada je krajem XX veka čuveka Leonardova slika podvrgnuta je kompjuterskoj analizi, postavljena je nova hipoteza o tajanstvenom identitetu devojke sa slike. Istraživači su portret Mona Lize postavili preko Leonardovog jednako slavnog autoportreta rađenog crvenom kredom.

Mona Liza slika
Izvor: canalblog.com

Ovi putem se došlo do zapanjujućeg rezultata, pošto su se slike savršeno podudarale, pa je posatvljena teza da je model koji je poslužio za portret Đokonde bio lično Leonardo da Vinči.

Postoji jedna činjenica koja potkrepljuje ovu hipotezu: naime, ukrasna vrpca na Đokondinom dekolteu na italijanskom se kaže vinco, što nas navodi da postavimo pitanje da li ovaj detalj zapravo krije igru reči kojom nam Leonardo poručuje da se iza osmeha Madone da Vinko krije on lično?

Slika Mona Liza – posebna prostorija u muzeju

Čuveni pariski muzej Luvr, gde se čuva zagonetni portret Mona Lize, uz mnoga druga remek-dela svetske umetnosti kakva je, recimo „Miloska Venera“, doneo je 2001. godine neočekivanu odluku. Naime, rukovodstvo muzeja je odlučilo da jednu prostoriju površine 200 metara kvadratnih odredi samo za ovu čudesnu Leonardovu sliku.

Zbog ogromnog interesovanja posetilaca koji se svakodnevno tiskaju zadivljeni osmehom devojke sa slike, uprava muzeja je promenila uobičajeni način njenog izlaganja. Ova činjenica samo potvrđuje da je Đokondin portret jedno od najvećih umetničkih dela, koje vekovima opčinjava čovečanstvo.

Knjigu „Velike zagonetke čovečanstva“  možete potražiti u svim knjižarama Vulkan širom Srbije kao i na sajtuwww.vulkani.rs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here