Zašto je Džared Leto toliko loš Džoker?

U decembru 2014. godine studio Warner Bros. potvrdio je da će sveži oskarovac Džared Leto, tumačiti ulogu Džokera u blokbasteru Samoubilački odred (Suicide squad). Malo je reći da su ljubitelji stripa, ali i filma bili oduševljeni kastingom. Prve fotografije novog Džokera, zaludele su kompletan Internet. Nešto manje od dve godine kasnije, Letov Džoker ostavlja krajnje gorak ukus u ustima. Zašto?

Za početak, evidentno je da je kompletan film izuzetno loš. Nijedan od likova nije dovoljno razvijen, niti uverljiv, kompjuterski efekti nisu na nivou onih koji prate filmove rivala (Marvel studio), dok su glavni negativci nekakva natprirodna bića sa pomalo nedefinisanim ciljem. Samoubilački odred je još jedan u nizu ostvarenja kod kojih je trejler zapravo bolji od samog filma. Ta pojava sada već dobija razmere epidemije.

Elem, gde je krenulo naopako?

1. Režiser Dejvid Ajer

Ajer je sve sem iskusan reditelj. Iza sebe ima nekoliko uspešnih filmova, od kojih je svakako najpoznatiji Fury sa Bred Pitom u glavnoj ulozi. Jasno je da Ajer nije pravi čovek za ovakav film, ne zato što nije talentovan već prosto jer nema dovoljno iskustva. Naime, postoji dobar razlog zašto veliki broj režisera beži od filmova o superherojima, a to su visoka očekivanja. Veoma je teško sa filmovima ovog žanra postići uspeh među kritikom, publikom i blagajnama. Jedini reditelj kojem je to pošlo za rukom je Kristofer Nolan.

Ajer ne samo da je režirao film, on je napisao i scenario. Dakle, većina tereta pada na njegova leđa. Nije lako ponovo predstaviti lik Džokera koji postoji više decenija. Ovde dolazi do prvog problema. Stripovi Di Sija (Detectives Comics) oduvek važe za umetnički bolje od onih iz Marvelove radinosti. Likovi iz Di Sijevog univerzuma mahom  su izuzetno mračni i kompleksni. Ajer je tu napravio još jednu grešku, kao lajtmotiv filma o družini zlikovaca stavio je ljubavnu priču Džokera i Harli Kvin.

Razlog zašto su Betmen i Džoker popularni toliko decenija jeste njihov vanvremenski paradoks, Betmen, koji uzima kostim slepog miša, tradicionalno mračne figure i koristi ga za borbu protiv kriminala i Džoker, komični lik pajaca, koji je nihilista poremećenog uma. I to tako treba i da ostane!

2. Hit Ledžer i prethodni Džokeri

Lik Džokera star je oko sedamdeset godina, a pored brojnih verzija lika u stripu, „u koži“ pomahnitalog klovna našli su se i Džek Nikolson, Mark Hamil (animirana verzija) i Hit Ledžer. Bespotrebno je govoriti o razlici u interpretaciji lika između Hita Ledžera i Džareda Leta. Leto je pokušao da Džokeru da novu dimenziju, da ga učini racionalnijim, romantičnim, svim onim što on zapravo nije, niti treba da bude. Letov Džoker izgleda kao metroseksualac koji svako jutro pred ogledalom provodi nekoliko sati nanoseći neophodnu šminku. Pritom i brojne tetovaže ne doprinose kompleksnosti lika, zapravo, čine ga još jeftinijim.

Kada pogledamo ko je sve igrao Džokera, i uzmemo u obzir da je ne tako davno Hit Ledžer na jedan volšeban način doneo tu ulogu, jasno je da je Leto imao zadatak da, kako to Amerikanci kažu „popuni velike cipele“.

3. Džared Leto – žrtva montaže

Nakon plasiranja filma, Džared Leto se otvoreno pobunio zbog montaže filma. On tvrdi da je ogroman broj scena sa Džokerom izbačen iz filma čime je ozbiljno ugrožena njegova uloga u filmu. Da Leto ne traži samo izgovore potvrdila je i njegova koleginica Margo Robi (Harli Kvin, verovatno jedina svetla tačka filma) koja je navela da je iz nekog razloga isečen veliki broj scena Džokera i Harli Kvin.

Dakle, moguće je da će me produkcijska kuća razuveriti sa pojavom produžene verzije filma kroz nekoliko meseci. Do tada, ostaje mi da se nadam da će sledeći Di-Sijev film Liga pravednika koji režira genijalni Džordž Miler vratiti Betmena i družinu na stare staze slave.

2 COMMENTS

  1. Nije džered uopšte loš, a još manje je loš glumac, a viziju kako džoker treba da izgleda je osmislio kostimograf zajedno sa režiserom i glavnim producerom za design,, TJ, išli su više na stripovski izgled džokera….Mada se slažem da je Hitov džoker najprijemčiviji, jer je najrealniji, njegova „džoker “ usta su u stvari dva velika ožiljka, koje on prikriva sa malo šminke, i taj „damage“ na licu je ogledalo njegovog mentalnog Stanja. Džaredov „Džoker“ nije uopšte loš, samo se mora posmatrati u drugačijem kontekstu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here