Zastrašujuće planete

Svemir je jedna od najvećih nerazrešenih misterija, prepun nepoznatih planeta, zvezda, asteroida, kometa, a njegovo istraživanje pruža svakodnevno čovečanstvu nove informacije. Otkrivanjem novih svemirskih prostranstava istraživači su se sretali i sa okrutnom prirodom mnogih planeta, da li je u pitanju temeratura, atmosfera ili jaki vetrovi koji na njima duvaju, neke planete ukazuju na to koliko je priroda planete Zemlje „pitoma“.

Neptun

Kao osma planeta u Sunčevom sistemu Neptun je otkriven u XVIII veku i od tad pa do danas je mnogo informacija o njemu prikupljeno. Spada u gasne divove i temperatura na planeti varira od -220 stepeni do -130 stepeni Celzijusove skale. Atmosfera je sačinjena od vodonika, helijuma i metana koji upija crvenu svetlost i tako Neptunu daje prepoznatljivu plavu boju. Međutim ono najupečatljivije i najstrašnije u vezi sa ovom planetom su vetorvi koji na njoj duvajuneverovatnom brzinom od 300 metara u sekundi.

WASP-12b

Najtoplija planeta koja je do sad otkrivena. Prosečna temeratura joj je 2200 stepeni Celzijusa, što znači da je njena temeratura jedna polovina temperature Sunca i dva puta veća od temperature vulkanske magme.

Jupiter

Kao najmasivnije nebesko telo u Sunčevom sistemu posle Sunca, Jupiter je gasoviti džin sa najdebljim slojem atmosfere koju karakterišu jaki vetrovi brzine do 500 kilometara na čas. Velika crvena pega je najkarakterističnija pojava vezana za atmosferu Jupitera i predstavlja oluju ovalnog oblika čije je postojanje utvrđeno još u XVII veku i čija se jačina ne smanjuje.  A pritisak u unutrašnjim slojevima planete je toliko jak da pretvara gasoviti vodonik u tečni metal.

Venera

Ime je dobila po starorimskoj boginji lepote i ljubavi Veneri, a mnogi naučnici su je nazivali i drugom Zemljim zbog slične veličine sa našom planetom. Međutim, Venera je samo po veličini slična sa Zemljom, jer njena atmosfera je veoma gusta i sačinjena uglavnom od ugljen-dioksida koji pomaže u stvaranju efekta staklene bašte pa su temperature na površini i do 460 stepeni Celzijusove skale, što Veneru čini najtoplijom planetom Sunčevog sistema. Zbog ovakvih uslova na planeti istraživanja nisu moguća jer svaka sonda koja prođe kroz gusti sloj atmosfere na površini planete opstane najviše dva sata pre nego što se istopi zbog velike temperature.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here