Šta znate o Omanu?

Dobro došli u dom „Priča iz 1001 noći“! Dobro došli u dom Sinbada moreplovca! Dobro došli u zemlju kulture, istorije i gostoprimstva! Dobro došli u Oman!

Sultanat Oman je zemlja koja se prostire na 309.501 km2 i nalazi se  na jugoistočnom delu arapskog poluostrva. Predstavlja oazu u središtu pustinje, punu zelenila, planina, netaknutih plaža i prozračnog tirkiznog mora u kojem vam društvo prave delfini i kornjače. Postoji oko 1.000 utvrđenja i kula koje su bile tradicionalna odbrana i vidikovci za sprečavanje potencijalnih neprijatelja.

Oman

Oman je bio naseljen još pre 12.000 godina i iz tog perioda pronađeni su prvi luk i strela u području Bahle. Prvi masovniji tragovi civilizacije upućuju na period 3.000 – 2.700 god. p.n.e. Iz tog perioda nađene su kamene grobnice koje su bile u obliku visokih kula ili pak podzemne grobnice koje su na samoj površini imale izgled košnica.

Do 1970. godine nije postojalo škola, radio stanica, novina! Procvat je dobio kada je na vlast došao sultan Kabus bin Said, koji je izgradio bolnicu, škole, elektranu, uložio je u infrastrukturu i uspeo je da od svoje zemlje napravi atraktivnu destinaciju.

Život u Omanu

Što se tiče kulturnog života, Oman je bogat muzejima, kao što su Muzej dece, Istorijski muzej, Muzej omanske valute i mnogi drugi. Poznata je i Biblioteka rukopisa i dokumenata koja čuva više od 4.300 primeraka nasleđa iz različitih perioda. Stepen pismenosti iznosi 87%, a zdravstvena zaštita i obrazovanje su besplatni.

Postoji i engleska škola, jer je sultan studije završio u Londonu i sa njima neguju dobar odnos. Kod kafića je interesanto je da su oni podeljeni na delove za porodice i delove za samce. Ukoliko želite da kupite alkohol, neophodna je dozvola za piće koju izdaje policija. Vrednost dozvole određuje se prema visini primanja i obično iznosi 10% plate.

Koji je glavni grad Omana?

Glavni grad je Muskat, poznat po tvrđavama Al Džalali i Al Mirani, kao i po trećoj najvećoj džamiji, Sultan Kabus, u kojoj se nalazi najveći luster na svetu sa 2.200 sijalica, i persijski tepih na čijoj se izradi radilo pune četiri godine. Samu džamiju izgradio je sultan Kabus bin Said, kako bi pokazao svom narodu koliko ga voli.

Od Dubaija ga deli samo 3 km, ali se dosta razlikuje od njega. Dok Dubai krase visoke zgrade i najnovija tehnologija, u Omanu to nije slučaj. U njemu je zabranjena izgradnja ne samo oblakodera, već i zgrada koje su više od 4 sprata.

Oman zanimljivosti

Najveće blago i tajna koju Oman krije jeste južna provincija Dofar koju, kao i severni Oman, čine netaknute plaže, najlepša mora i pustinje.  Većina plaža su divlje i netaknute od strane ljudi. Omanci vole da pecaju, ali ne i da se kupaju.

Dofar krasi i jedna lepa uvala, Khori Rori, koju ujedno predstavlja i UNESCO zaštićen arheološki park. Pored parka, ovde se nalazi i Ubar, poznatiji kao i Izgubljen grad. To je grad antičke civilizacije, pustinjska oaza koja je cvetala kroz trgovinu najlepšeg tamjana na svetu.

Za ovaj grad kruže priče da je toliko bio bogat da su i ulice bile popločene zlatom, a da ga je na kraju Bog uništio kao Sodomu i Gomoru zbog velikog broja grehova i pohlepe.

Oman… Može se reći da je čudan, može se reći da je mističan, ali po svemu je jedinstven i poseban. Dovoljno je reći da je jedina država koja počinje slovom O.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here