Željko Vasić: NEMAM VREMENA ZA RUŽNE STVARI

Jedan od najslušanijih domaćih pop pevača, nesuđeni ekonomista, govorio je za „Portal Mladi“ o svojoj karijeri i planovima, a za buđenje mladih imao je jednu krajnje eksplicitnu poruku.

zvezde pevaju za zvezde (3)

Njega nećete videti na stranicama žute štampe i u kontroverznim rijaliti programima. Jednostavno se tu ne uklapa. On je fokusiran isključivo na muziku, video spotove i koncerte. Nije deo estrade i jedan je od retkih koji se nisu priklonili folku, zarad više novca i šire publike. Da, govorimo o Željku Vasiću. Njegova karijera uspešnog pop pevača traje već 15 godina, a do sada niste mogli da nađete nijednu mrlju koja bi naškodila njegovoj karijeri. Iako nikada nije bio u prvom planu, Željko se itekako izdvojio svojim pesmama, što ga svrstava u najslušanije izvođače na domaćim radio stanicama. Uskoro izlazi njegov novi album „Nema dalje“, a biće i deo radio emisije „Zvezde pevaju zvezde“ koja uskoro kreće sa emitovanjem na Radiju S. Tim povodom, razgovarali smo sa Željkom, a on je bio raspoložen da odgovori na naša pitanja.

Željko, prošlo je 15 godina od Vašeg prvog nastupa na festivalu „Sunčane Skale“. To je ujedno i početak jedne lepe muzičke karijere. Kada i ko je uočio pevački talenat kod Vas?

Kod mene se sve u životu dešava spontano i sticajem nekih čudnih okolnosti. Moj otac je prvi prepoznao da imam muzički talenat i kao što treba upisao me je u muzičku školu. Nisam ja želeo da se bavim pevanjem, već mi je ideja bila da samo sviram klavir i da nastupam sa nekim bendom ili tako nešto. Jednom se desilo da pevač sa kojim sam nastupao nije došao na zakazani nastup. Nisam imao izbora, morao sam da pevam ono što znam. Odmah sam privukao pažnju gostiju i samog vlasnika, koji me je zamolio da ubuduće kod njega u lokalu nastupam sam. Eto, tako je sve počelo…

Koliko su počeci,  po nekom nepisanom pravilu, trnoviti i da li je to kod Vas bio slučaj?

Svaki početak je težak. Bitno je koji je cilj. Meni cilj nisu bili novac i slava, to je došlo samo po sebi kao nagrada za moj veliki trud. 

Kada pogledate unazad svoju uspešnu karijeru, da li postoji nešto što bi ste promenili? Da li ste zadovoljili sopstvene kriterijume?

Iznova sa svakom novom pesmom se trudim da budem bolji. Nisu meni potrebni kritičari. Sam sam sebi najveci kritičar. Kada bih krenuo ispočetka, ništa ne bih menjao.

Pretpostavljam da ste se na nekoga ugledali odmalena. Ko Vam je uzor u ovom poslu?

Moj otac je takođe muzičar. On mi je otvorio vrata i upoznao me je sa ovim poslom i na tome sam mu veoma zahvalan. Da nije bilo njega verovatno bih pošao putem svoje majke i bio ekonomista.

Gde pronalazite inspiraciju za rad?

Inspiracija pronalazi mene. Nikada nisam seo za klavir sa namerom da „napravim“ pesmu. Meni se muzika dešava.

Šta god da se radi, podrška je izuzetno bitna. Ko je Vama bio i ostao največa podrška?

Moja najveća podrška su moja porodica i moji najbliži prijatelji i saradnici.

Kroz karijeru ste osvojili dosta nagrada među kojima su i one za najbolje debitantsko izdanje i  najboljeg pop pevača. Koliko vam je sama nagrada motivacija da budete još bolji nego što jeste?

Bio bih lažno skroman kada bih rekao da mi nagrade ne znače. Ali bez nagrada ja uvek imam taj poriv da iznova pobeđujem samog sebe i budem još bolji.

Do sada ste izdali jedan maksi singl „Intro“ i dva albuma: „Samo Moja“ i „Letnji Intermezzo“. Treći album „Nema dalje“ je uveliko na putu. Recite nam nešto malo više o njemu i koliko će se stilski razlikovati od prethodnih?

Album „Nema dalje“ se dosta razlikuje od onoga što sam dosada radio, ali i od svega onoga što postoji na našoj muzičkoj sceni. Album predstavlja presek sveopšte muzike kod nas u regionu ali „on my way“. Mislim da sam dotakao razne muzičke zanrove i uradio muziku koja ima sve elemente podneblja u kojem živimo.

Za novi album ste snimili šest spotova. Koliko je danas u eri interneta i piraterije isplativo izdavati album i snimati spotove? Da li to Vama kao izvođaču predstavlja posebnu satisfakciju ili nešto više od toga?

Danas se mora praviti koncept! Mora da postoje jasne smernice šta se radi i šta se time želi napraviti. Ja sam pre više od 10 godina govorio da će internet uništiti izdavaštvo, a ne piraterija. Ali, niko nije mogao da me razume, čak ni veliki izdavači u Srbiji kojima sam to govorio. To im je delovalo kao naučna fantastika. Što se mene tiče, ja sam se prepustio talasima novog doba i pokušavam da ostanem iznad vode. (smeh)

Sarađivali ste i sa Ninom Badrić, Vladom Georgijevim,… To su velika muzička imena. Kako je došlo do saradnje sa njima?

Lepo. (smeh) Ne sarađujem sa lošim muzičarima. Zato smo se i pronašli.

Jedan ste od najslušanijih izvođača na domaćim radio stanicama. Kako se osećate kada čujete svoju pesmu na radiju?

Jedini medij koji se bavi muzikom je zapravo radio. Od sledeće godine pokrećem kampanju pod nazivom „muzika se ipak sluša“ gde će biti uključeno preko 50 radio stanica u celoj Srbiji. Ideja je da skrenem pažnju na medij koji apsolutno egzistira od muzičkog programa. 

Šta je sve potrebno da bi neko bio uspešan u poslu kojim se bavi?

Ako je u pitanju muzika, onda stvari nisu tako jednostavne jer muzika kao i svaka umetnost nije egzaktna i ne može da se izmeri niti da se upotrebi neka univerzalna formula uspeha. To vam je PC: sve može i ništa ne mora. 

„Portal Mladi“ je fokusiran uglavnom na omladinu i njihov razvoj. Imate li neki savet za njih?

Mladi bi trebalo da uključe mozak, a da isključe TV.

Šta bi ste, u ovim godinama i sa ovim iskustvom, poručili mlađem sebi?

Pa nemam ja toliko godina…tek mi je 35.  To ćes me pitati za jedno 30-40 god kada budem podvlačio crtu…

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Planiram da živim svoj poziv i radim neke lepe stvari, jer nemamo vremena za ružne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here