Kako su Džordanu ukrali dres?

Legendarni Majkl Džordan verovatno je jedno od najvećih košarkaških imena ikada. Iako je još 2003. godine stavio tačku na svoju profesionalnu karijeru, njegova postignuća i rezultati postali su cilj i motivacija mnogim mlađim košarkaškim potencijalima.

mj1
Majkl Džefri Džordan rođen je u Bruklinu i već od malih nogu, pod uticajem svoga oca, pokazao se kao veliki zaljubljenik u sport. Ipak, zbog svoje široke zainteresovanosti, nije odmah mogao da se odluči kojim sportom želi profesionalno da se bavi. Nije tajna da je Džordan veliki ljubitelj bejzbola, kojim se u nekoliko navrata profesionalno i bavio. Međutim, kako je još u svojim tinejdžerskim danima počeo da se izdvaja po svojoj visini i spretnosti sa loptom na terenu, bilo je jasno da će upravo košarka biti sport u kojim će postići neverovatne rezultate.

Džordan je svoju košarkašku karijeru gradio sa brojem 23 na leđima. Tako se 1990. godine desilo da su Čikago Bulsi gostovali na Floridi. Sat vremena pred utakmicu protiv Orlando Medžika, jedan od Džordanovih obožavatelja uspeo je da uđe u svlačionicu i ukrade njegov dres. Naime, zbog ekonomske situacije u kojima se nalazio klub u tom periodu, igrači nisu imali rezervne dresove, te se pokrenula velika potraga za nestalom „23“. Kako je potraga za novim vlasnikom poznatog dresa bila neuspešna, Majkl Džordan je bio prinuđen da odigra utakmicu u dresu sa brojem 12, jedinim od dostupnih koji mu je odgovarao. Pošto mnogi nisu bili upućeni u dešavanja koja su prethodila utakmici, ovaj potez košarkaša bio im je iznenađujući, ali bez obzira uživali su u njegovoj neverovatnoj igri jer je u toj utakmici postigao čak 49 poena. Bulsi su, ipak, to veče napustili Floridu kao poraženi (135:129), a brojni košarkaški navijači za ovaj gubitak Bulsa još uvek okrivljuju nestanak dresa, koji su smatrali amajliom njihovog kluba.
B-BqFLQCIAE-zfT
Džordan je 1993. godine iznenađujuće izjavio da se povlači iz sveta košarke. Ovakva vest je mnoge pogodila, te je odlučeno da se poznata 23 „penzioniše“ njemu u čast. Tako je i ostalo sve do trenutka kada je košarkaš odlučio da ponovo zaigra. Već u sezoni 1995/96. Leteći Majki, ponovo se vratio u punom sjaju na teren, sa svojom 23 na leđima.

Svoju košarkašku karijeru završio je 2003. godine igrajući za Vašington Vizarde. Iako je sa svojih četrdeset godina igrao rame uz rame sa mnogo mlađim košarkaškim talentima, Džordan je do kraja svoje profesionalne karijere davao svoj maksimum na terenu, što dokazuju i njegovi rezultati iz tog perioda, gde je u proseku po svakoj utakmici imao oko 30 poena, što nije polazilo za rukom ni mnogo mlađim košarkašima.

Dres sa brojem 23 postao je najprodavaniji u košarkaškoj istoriji, a njegova popularnost ne bledi ni danas, kao ni slava njegovog vlasnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here