Zemlja lutalica: „Kada usvojite mešanca, usvojili ste jedinstvenu rasu”

Nevladina organizacija Zemlja lutalica (Territorio de Zaguates) u Kostarici psima bez doma obezbedila je ogromno i prelepo sklonište za život, koje je naseljeno sa preko 900 jedinstvenih rasa.

Kostarika je još 2013. godine uvela zakon koji zabranjuje eutanaziju životinja. Nažalost, broj pasa lutalica se sve više povećavao i mnogi su bespomoćno lutali ulicama u potrazi za hranom i za svojom “srodnom dušom” koja bi im pružila dom i ljubav.

Nevladina organizacija „Zemlja lutalica“ ubrzo je pokrenula kampanju koja se neverovatnom brzinom raširila po čitavoj zemlji i napokon naterala ljude da reaguju na ovaj problem. Kada se na nacionalnoj televiziji u Kostarici emitovao prilog o „Zemlji lutalica“, interesovanje za ovu organizaciju i njen rad značajno je porastao. Naime, glavni problem na koji je ova organizacija stavila akcenat jeste da bi ljudi trebalo da usvoje mešanca, umesto da odvajaju velike količine novca i kupuju rasnog psa. Došli su na ideju da svaki pas dobije jedinstveni naziv svoje rase, na osnovu toga od kojih rasa je nastao ili na koju izgledom podseća i tako smanje razliku između rasnih kučića i mešanaca. Njihov slogan „Kada usvojite mešanca, usvojili ste jedinstvenu rasu” ubrzo je osvanuo na brojnim bilbordima i televizijama. Broj usvojenih pasa drastično je porastao u Kostarici.

Pročitajte: Deca koju su odgajale životinje

Ova organizacija psima lutalicama obezbeđuje sklonište, koje pored kuće u kojoj imaju svoje krevete i obezbeđenu hranu, imaju i ogromne poljane koje su im na raspolaganju za igru. Za odličan rad ovog skloništa, koje ima na svom posedu preko 900 „novih” rasa pasa, zaduženi su brojni volonteri. Kako su svi ljubitelji životinja dobro došli, pored volontera, često se sa psima igraju i druže brojni turisti.

Iako u svetu postoje i priznaju se oko 400 rasa, Kostarika se ponosi time što ih ima na hiljade. Postojenje ovog skloništa u Kostarici, dokaz je da se uz pomoć volje može mnogo učiniti za ove bespomoćne životinje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here