Zimske čarolije Zaovinskog jezera

Ovog januarskog dana putovaćemo do Zaovinskog jezera, iako je nastalo kao potreba za regulisanjem rada hidroelekrane, voda  je čista i privlači ljubitelje prirode i kupače, a nedaleko od brane jezera Josif Pančić je otkrio čuvenu omoriku.

Zaovinsko jezero. Izvor: tara-planina.com

Zaovinsko jezero okružuju guste borove šume, proplanci i livade, kao i imanja porodica koje žive kraj njega. Šetnja pored jezera je opuštajuća, a prizor prijatan za oči jer je jezero gledano odozgo zmajolikog oblika.

Objava koju deli Kiki Beograd (@zoran07_) dana

 

Neposredno pored brane se nalazi mesto na kom je Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku. Jezerska voda je izuzetno čista, i koristi se za gajenje pastrmki te u letnjem periodu Zaovinsko jezero privlači mnogo ljubitelje prirode, i može se koristiti za kupanje, obzirom da se na njegovoj obali nalazi veći broj neuređenih plaža.

Pančićeva omorika. Izvor: yellowpages.rs

Zaovinsko jezero je nastalo je pregrađivanjem toka Belog Rzava i izgradnjom brane  kod sela Zaovine usled potrebe za regulisanjem rada hidroelektrane „Bajina Bašta”. Naime, ono se prazni usled niskog vodostaja reke Drine, kako bi se dobila voda za pokretanje turbina u hidroelektrani, dok se u slučaju visokog vodostaja, voda iz reke prepumpava u jezero čija dubina dostiže do 110 metara.

Biljni svet jezera čini preko 600 vrsta od kojih se neke nalaze na Crvenoj listi flore Srbije. Zanimljivo je da se pedeset posto flore planine Tare nalazi upravo u Zaovinama. Kada je reč o flori posebno treba spomenuti mečju lesku, tisu, jermičak, dervenski različak, božur, paprat, rebrača, veliku plavu lincuru, zeleniku, žutu lincuru, većinom sve zaštićene biljne vrste.

Zbog lepote živopisnih predela, prirodnih staništa i svog izuzetno bogatog i raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta selo je 2008. godine proglašeno za Predeo izuzetnih odlika Zaovine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here