Zimske čarolije Zaovinskog jezera

Ovog januarskog dana putovaćemo do Zaovinskog jezera. Iako je nastalo kao potreba za regulisanjem rada hidroelekrane, voda  je čista i privlači ljubitelje prirode i kupače, a nedaleko od brane jezera Josif Pančić je otkrio čuvenu omoriku.

Zaovinsko jezero okružuju guste borove šume, proplanci i livade, kao i imanja porodica koje žive kraj njega. Šetnja pored jezera je opuštajuća, a prizor prijatan za oči jer je jezero gledano odozgo zmajolikog oblika.

Neposredno pored brane se nalazi mesto na kom je Josif Pančić pronašao Pančićevu omoriku. Jezerska voda je izuzetno čista, i koristi se za gajenje pastrmki te u letnjem periodu Zaovinsko jezero privlači mnogo ljubitelje prirode, i može se koristiti za kupanje, obzirom da se na njegovoj obali nalazi veći broj neuređenih plaža.

Biljni svet jezera čini preko 600 vrsta od kojih se neke nalaze na Crvenoj listi flore Srbije. Zanimljivo je da se pedeset posto flore planine Tare nalazi upravo u Zaovinama. Kada je reč o flori posebno treba spomenuti mečju lesku, tisu, jermičak, dervenski različak, božur, paprat, rebrača, veliku plavu lincuru, zeleniku, žutu lincuru, većinom sve zaštićene biljne vrste.

Zbog lepote živopisnih predela, prirodnih staništa i svog izuzetno bogatog i raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta selo je 2008. godine proglašeno za Predeo izuzetnih odlika Zaovine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here