ŽIVI I MRTVI – Kako su nas plašili ovog leta

Ovog leta Bi-Bi-Si je uzdrmao duhove serijom Živi i mrtvi (The Living and the Dead) . Baš kada je serija postala najuzbudljivija, a gledaoci pomislili da će ih prave poslastice čekati tek u drugoj sezoni, u avgustu je doneta konačna odluka – serija je završena.

živi i mrtvi
Foto: BBC One

Tim činom otvoren je prostor za brojne kritike, i dileme. Pre svega otvorilo se pitanje da li je postojala namera da se priča nastavi ili je Živi i mrtvi sve vreme planirana kao mini serija? Kroz šest epizoda priča je potpuno zaokružena (iako je bilo delova u kojima je bila razvodnjena i razvučena), a kada je na kraju serija popravila sve loše utiske i kada je delovala kao pun pogodak, poslednja scena je nagovestila novu sezonu. Da li su na ovaj način ostale otvorene obe mogućnosti? Još važnije pitanje: Kada ćemo gledati seriju koja zaista ima svoj kraj? (Napomena: ovoj je tako malo falilo da to bude).

U šest jednočasovnih epizoda stalo je mnogo toga: pre svega mnoštvo estetski savršenih kadrova, odlična muzika za koju su zaduženi The Insects, dramska radnja, napetost i stalna borba između razuma i svetova fantazije, pa čak i dosadne scene zbog kojih želite da prekinete gledanje. Nikako ne činite to do kraja, jer šesta epizoda je zaista vrhunac serije.

Pročitajte: Stranger Things – Serija koja će vas vratiti u prošlost

Seriji Živi i mrtvi uspeh je predviđan još pre samog emitovanja.Njen tvorac je  Ešli Ferou, koji ima već iza sebe dve uspešne serije (Life on Mars i Ashey to Ashey). Uz to angažovani su odlični reditelji, Elis Trautn i Semjuel Donovan, svako za po tri epizode. Ipak, najveću euforiju izazvao je izbor glavnog glumca, Kolina Morgana, čuvenog Merlina iz istoimene serije. Nažalost, najavu su više pratile priče o njegovom izgledu nego o samoj seriji.

Proći će veći deo serije a Morgan će odavati utisak glumca koji ne želi da ispravi takve predrasude i koji više pažnje poklanja svom izgledu želeći da u svakom trenutku ostavi utisak šmekera. Sve to u pojedinim trenucima deluje izveštačeno, neubedljivo, a u isto vreme ste svesni da ovaj lik nosi u sebi mnogo veći potencijal.Srećom, u završnici Nejtn Apelibi, postaje drugačiji i realniji a Morgan maestralno prikazuje njegovu unutrašnju dramu i promenu.

Ko su Živi i mrtvi?

Ferou nas kroz seriju Živi i mrtvi vodi u 1894. godinu, u dolinu Somerset gde je i sam odrastao. Prema njegovim rečima, već dugo je želeo da napravi nešto sa tim predelima, ljudima i njihovim nezaobilaznim pričama i legendama. Naizgled sasvim obična viktorijanska priča sa lepim predelima, kostimima i naravno duhovima. Ali, ne dajte da vas ovaj okvir zavara. Živi i mrtvi se razlikuje od svih dosadašnjih priča koje ovako počinju.

Prva polovina serije pokušava da dublje objasni viktorijansko društvo. Modernizacija i brojne promene, farmeri koji se plaše mašina više nego duhova i kojima iz glave ne izlazi misao da više neće biti potrebni kao ni briga šta će biti dalje sa njihovim životom. Sve te mašine koje donosi mlada emancipovana žena nateraće jednog od radnika da pod njih legne i tako završi svoj život pre nego što ostane bez smisla.

U prvoj epizodi se pojavljuje je i fonograf, a Šarlot začuđeno zapaža „možeš biti mrtav i vekovima, a neko sluša tvoj glas“. Osim toga, Šarlot je fotograf, a njena profesija čini ljude besmrtnima i ostavlja njihove likove na zemlji dugo nakon njihovog odlaska. Prvi put mrtve ljude možete zaista videti i čuti – zar je potrebna mističnija priča od ove stvarnosti? Suština je zamisliti život ovog vremena pa da serija deluje još jezivije. U takvim uslovima nastaju verovanja da su ljude zaposeli duhovi, da im govore šta da rade i upravljaju njihovim postupcima. Ako ste se ikada zapitali zašto duhovi vole to vreme, Živi i mrtvi nudi mogući odgovor.

zivi i mrtvi
Foto: denofgeek.com

Ko su Nejtn i Šarlot?

Mladi bračni par Apelibi ima i sasvim mlada zanimanja – psiholog i fotograf. Napuštaju London i odlaze na Nejtonovu farmu gde preuzimaju veliko domaćinstvo i započinju novi život. U Londonu Nejtnova karijera je bila u usponu, učio je od najboljih, imao mnogo pacijenata, a zdrav razum i racionalnost bili su njegovo glavno oružje. Sada, ne samo da treba da zaboravi na svoju profesiju i okrene se seoskom životu, već ga na ovom imanju neprestano susreću pojave koje smanjuju njegovo poverenje  u zdrav razum sve dok ga ne dovedu do potpunog ludila.

Šarlot Apelibi je fotograf i već vam je jasno da je to žena ispred svog vremena, onog u kome se ljudi još uvek plaše foto-aparata (još da vidite kakve smele fotografije stvara). Osim toga, u svakom njenom postupku se jasno vidi njen odlučan i hrabar stav. Ona je ta koja će modernizovati farmu i kupiti najnovije mašine. I nešto još jače od toga – ona će svakom radniku staviti do znanja da se može obratiti i njoj a ne samo i njenom suprugu i da je ona gazdarica koliko je i on gazda. Tačnije, ona je to mnogo više od njega, previše zanetog lovom na duhove da bi imao vremena da vodi poslove. Međutim, Šarlot se u svojoj borbi za emancipovanost ne susreće ni sa kakvim teškoćama, kroz sve nosi neku njoj svojstvenu lakoću i optimizam.

Kako se serija primiče kraju, menjaju se likovi, a njihova veza puna ljubavi i bezbrižnosti suočava se sa velikim problemima. Šarlot sve manje stvari prihvata sa osmehom, a Nejtn sve manje pokušava da nađe jednostavno i logično rešenje za neobične pojave. Velika želja da sretne svog mrtvog sina potpuno će poljujati njegovo poverenje u racionalno.

Međutim, nije samo Nejtn taj koji doživljava promenu, već i gledaocima sigurno tlo racionalnosti polako izmiče pod nogama, sve dok se ne nađu na kraju kakav nisu očekivali i zapitaju se ko je tu lud a kome samo ne veruju. U većini tekstova o seriji Živi i mrtvi otkriveno je najveće iznenađenje, ali ovaj tekst vam neće uskratiti to zadovoljstvo da se začudite. Pripremite se i naoružajte se maštom, čak i ako ste verovali da će racionalnost pobediti.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here