Pravopis – Život na selu ili u selu?

Konstrukcije u kojima nekom objašnjavamo gde se nalazi naš stan često pogrešno upotrebljavamo. Hajde da zajedno razrešimo neke nedoumice!

Verovatno ste bar jednom prilikom razgovora bili u situaciji da zastanete i zapitate se da li treba upotrebiti predlog u ili predlog na.

  • Upravo sam se preselila na Slaviju, gde se nalazi tvoj stan?
  • Ja stanujem na Novom Beogradu, u Studentskom domu ili možda se kaže u Novom Beogradu…

Danas je česta nepravilna upotreba predloga u i na. Kao što već sigurno znate predlozi su nepromenljiva vrsta reči koji stoje uz imenice ili imeničke zamenice i određuju različite odnose među rečima u rečenici. Što se tiče predloga u i na najčešće greške se javljaju kada je u pitanju prostor, delovi grada ili naseljenog mesta.

U ili na pravopis primeri

  • Moj drug stanuje u ulici kneza Mihaila.
  • Taj pas živi na ulici.

Da li ćemo upotrebiti predlog u ili perdlog na zavisi od percepcije. Smatra se da kada neko živi u nekoj ulici da ta osoba ima kuću ili stan u toj ulici, jer se ulica percepira kao prostor ograničen objektima. Ali pas je verovatno lutalica pa živi na ulici, nema svog vlasnika pa samim tim ne živi u kući.

Sledeći par primera kuća u selu i kuća na selupokazuje nam da je upotrebom predloga u prostor ograničen, dakle selo je naseljeno mesto, dok se upotrebom predloga na gubi ideja o granicama, pa se selo može posmatrati kao jedna velika površina.

Konstrukcije sa predlozima u i na mogu se upotrebiti i u slučajevima koji ne označavaju tipičan prostor. Svi ste verovatno čuli izraze u duši i na duši. Dušu shvatamo kao prostor ispunjen emocijama i osećanjima, a kada upotrebimo konstrukciju sa predlogom na dobijemo malo drugačije značenje,pa nositi nekoga na duši znači osećati se krivim.

Na primeru gradova na ili u

Moja porodica živi u Beogradu, a ja sam odrasla na Zvezdari. Zvezdara je deo Beograda, jedna od opština, pa je prirodno upotrebiti predlog na. Dakle, naš glavni grad podeljen je na opštine, pa je samim tim prostor ograničen.

Možete živeti u Novom Sadu, u Nišu, u Kragujevcu ili možda vaš dečko ili devojka živi na Slaviji, na Novom Beogradu… Sve su ovo lepa mesta, a vi se potrudite da pravilno izgovarate konstrukcije, jer nikad se ne zna, možda ćete u budoćnost stanovati na Ubu!

1 COMMENT

  1. Nije vam baš najbolje objašnjenje, nešto fali, jer je i Zemun deo Beograda, pa ne možemo da kažemo: „Živim NA Zemunu“.
    ili „Živim NA Grockoj“…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here