Zvuci orijenta na 47. Beogradskim muzičkim svečanostima

U okviru ovogodišnjeg BEMUS-a, u petak 23.oktobra, kroz Svečanu salu Skupštine grada raširili su se zvuci orjenta. Beogradska publika je imala rijetku priliku da uživa u nečemu potpuno drugačijem – da čuje i osjeti duh muzičke tradicije Kine. Za to je zaslužan etno ansambl Ih Cecn iz Unutrašnje Mongolije, ansambl koji je nastupao na brojnim koncertima širom Kine i osvajao nagrade na prestižnim internacionalnim takmičenjima.

Na koncertu su izvedena vokalna, instrumentalna, i vokalno – instrumentalna djela na mongolskim tradicionalnim žičanim i udaračkim instrumentima. Pored izvanrednih izvođačkih sposobnosti na instrumentima, veliku pažnju publike privukla je izuzetno specifična tradicionalna vokalna tehnika izvodjača. Naime, riječ je o jedinstvenom tipu grlenog pjevanja – Kumi (Khoomei). Kada izvođač koristi tu tehniku, zapravo čujemo dvije melodije: dok pjeva jedan ton, najčešće u grudnom registru, istovremeno prozvodi melodije koje vjerno imitiraju zvukove iz prirode. Najčešće su to zvuci životinja, vode ili vjetra, što nas premješta u potpuno drugačiji ambijent. Takvo ’putovanje’ doživjeli su i svi prisutni na koncertu, te su nagradili ansambl Ih Cecn gromoglasnim aplauzima

Interesantno je da ovakav način pjevanja ima dugu tradiciju u Mongoliji i da je zapravo više vezan za muškarce zbog teškoće izvodjenja. Za žene se u istoriji se vjerovalo da pjevajući grleno mogu prouzrokovati neke teškoće. Međutim, ipak postoje žene u Mongolskoj tradiciji koje su pjevale na ovaj način u različitim prilikama, poput rada na pasnjacima, ili tokom uspavljivanja djece. Danas postoji samo jedan isključivo ženski ansambl – Tyva Kyzy koji od 1998. godine ovako izvodi tradicionalnu Mongolsku vokalnu muziku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here