Šta kada…preovlada trema pred ispit?

U sred ispitnih rokova, svi studenti se suočavaju sa jednim neprijatnim osećanjem a to je trema, odnosno – strah. Trema nastaje kada smo pred nekim događajem koji je za nas od bitnog značaja, kao što je to u ovom slučaju ispit.

Zašto imamo strah i tremu pred ispit?

Strah nastaje jer student ima očekivanja i želju da taj ispit po svaku cenu položi. Postoji strah od samog izlaganja i odgovaranja, strah od toga kako će profesor reagovati  na naše odgovaranje, kako će kolege, koje slušaju odgovaranje reagovati u slučaju da nešto ne znamo, kao i strah od samog ishoda ispita. Što smo više željni da se pokažemo u idealnom svetlu i taj ispit položimo po svaku cenu, trema i strah rastu.

Samim tim raste i nervoza koja uzrokuje razne telesne manifestacije kao što supreznojavanje, pojačano lupanje srca, ubrzano disanje, mučnina.

Sve ove manifestacije koje sam navela mogu  da nas blokiraju i spreče da na ispitu zasijamo u punom sjaju, onako kako smo želeli i očekivali.

Nervoza i stres pred ispit
Izvor: pixabay.com

Nervoza i velika očekivanja pred ispit

Iz tog razloga, dobro je da pred ispit nemamo preterano velika očekivanja, da kažemo sebi da izlazimo na ispit da proverimo koliko smo do sada naučili, kako stojimo sa znanjem, da nije strašno ako ispit padnemo, to nije ništa užasno.

Poželjno je da uveravamo sebe da na ispit izlazimo isključivo zbog sebe, svoje unutrašnje motivacije. Položiti ispit  jeste važno, ali ne nužno i strašno ako se on ne položi ili ako nešto ne krene onako kako smo planirali.

Ukoliko svoje uverenje (da MORAMO po svaku cenu položiti ili dobiti određeni broj bodova) uspemo da preobratimo i neutrališemo, osećaćemo se mnogo lakše i rasterećenije. Sa takvim stavom sigurno ćemo biti opušteniji i lakše ćemo podneti ono što sledi. Bićemo spremni i na uspeh i na eventualni neuspeh koji je sastavni deo života i svakodnevnice.

Na taj način ćemo izbeći nervozu i telesne manifestacije koje nas koče da iznesemo i reprodukujemo sve ono što smo naučili. Naravno, sve ovo nije lako postići, posebno zato što nam je svima od velikog značaja da položimo ispite, budemo što bolji studenti, istaknemo se i pokažemo u najboljem svetlu.

Trema pred ispit
Izvor: pixabay.com

Kako se opustiti pred ispit

Mali priručnik kako savladati tremu pred sam ispit i kako preboleti eventualni neuspeh.

  • Dobar san je veoma važan faktor savladavanja treme, važno je da noć pred ispit dobro odspavate kako bi ste bili odmorni i sveži, jer dodatna pospanost i umor mogu da poremete naučeno gradivo i uspore pamćenje.
  • Ishrana – Pre ispita, od velikog je značaja da student dobro doručkuje, kako se ne bi desilo da dođe do pada šećera ili nesvestice.
  • Odeća – Obucite ono u čemu se osećate prjiatno i što je u skladu sa situacijom, odnosno odgovaranjem na ispitu i susretu sa profesorom.
  • Dolazak na vreme – Preporučljivo je da na ispit dođete malo ranije, kako se ne bi javila dodatna trema i nervoza zbog kašnjenja.
  • Disanje –Pravilno duboko disanje pomaže nam da se opustimo pred važne stvari i odgovaranje.
  • Pozitivne misli – Mislite pozitivno i opustite se, šta god da se desi uvek možete reći sebi da ste pokušali i dali sve od sebe.
  • Dobro naučeno gradivo i sigurnost su svakako neophodni kako bi ste bili opušteni. Sigurnost u sopstveno znanje možete da steknete tako što ćete, pre ispita, nekoliko dana gradivo dobro obnoviti više puta, dok sami sebe ne uverite da ste ga naučili i utvrdili.

Humor i šala kao lek za neuspeh

Pad i neuspeh jesu teški i razočaravajući, ali su neophodni kako bi ih prebrodili i shvatili da to nije nešto najstrašnije i najužasnije što nam se može dogoditi. Uz sve to, ukoliko se pad i dogodi, razmišljajte pozitivno, recite sebi da ćete sledećeg puta biti bolji, iskoristite humor, šalite se na račun tog ispita, razgovarajte sa svojim bliskim prijateljima, izađite, opustite se.

Oprostite sebi što nije sve ispalo onako kako ste očekivali, što niste savršeni. Niko nije savršen, pa to ne morate biti ni vi. Uostalom, biti savršen i konstantno samo uspešan i najbolji može biti dosadno i umarajuće, prema tome, uživajte u samom putu ka cilju, odnosno položenom ispitu.

I zapamtite: „Svaki pad novi je let.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here