Ovaj GENERATOR stvara ideale

  Verovatno  ste čuli za mašinu koja proizvodi električnu energiju.  To je generator.  Međutim, jeste li čuli za mašinu koja produkuje kreativnost i entuzijazam? E tom generatoru zahvalni su mladi Vranjanci.

  Da “Generator” pretvara pozitivnu energiju mladih u konkretne i vidljive promene u društvu, potvrdio nam je Nikola Janjić, osoba koja se bavi upravo aktivnostima mladih u ovoj nevladinoj organizaciji.

       Kada je nevladina organizacija “Generator” zvanično počela sa radom?

  Januara 2001. godine grupa mladih aktivista iz Vranja osnovala je udruženje “Generator”.

       Sa kojim ciljem je nastala, koja je target grupa?

  Cilj udruženja “Generator” je da dâ doprinos širenju i popularizaciji umetnosti i kulture u jednoj multietničkoj sredini, kao i da  motiviše  mlade za postizanje aktivnog društvenog života. Naša vizija je društvo jednakih, aktivnih i samosvesnih građana, koji slobodno odlučuju o svom životu, koji nesmetano neguju svoju kulturu, prihvatajući pritom kulturu drugih naroda, bez ikakvih predrasuda, a uz puno poštovanje svih ljudskih prava.

       Zbog čega mladi dolaze u vašu organizaciju, šta navode kao razlog?

  U našoj organizaciji mladi vide šansu za realizaciju svojih ideja, šansu da utiču na pozitivne promene u društvu, da se istaknu i budu kreativni.

       Na koji način motivišete mlade da volontiraju, odnosno da budu aktivisti u svojoj zajednici?

  Mladima je potreban prostor za slobodno izražavanje, podrška u svojim idejama i smatramo da su nas prepoznali kao organizaciju koja im daje vetar u leđa na putu realizacije. Takođe, mlade motivišemo I kroz neki vid neformalnog obrazovanja i veliki broj kreativnih aktivnosti koje su im ponuđene.

       Navedite neki od uspeha koje je postiglo udruženje.

  Generator ima niz uspešnih projekata iza sebe i svaki od njih doneo je neku promenu u društvu što smatramo velikim uspehom organizacije. Već četvrtu godinu za redom smo resurs za centar Ministarstva omladine i sporta za Pčinjski okrug, gde podržavamo male organizacije i neformalne grupe u realizaciji svojih malih projektnih ideja. Takođe smo veoma ponosni na naš “Balkan Street Festival” koji se održava svake godine u Vranju i privlači veliki broj mladih iz zemlje i inostranstva.

       Šta je to što izdvaja “Generator” od drugih organizacija?

  Mislim da dugogodišnji rad i rezultati tog rada govore više od reči, od samog početka našeg rada trudili smo se da ostanemo pri svojim ciljevima u da kroz svakodnevne aktivnosti unapređujemo položaj mladih,  težeći ka ispunjenju svoje misije. Jedina smo organizacija na jugu koja je akreditovana za EVS program i do sad smo poslali veliki broj mladih na razmene u inostranstvu. Jedinstveni smo po načinu rada, po rezultatima i neiscrpnim izvorom ideje i pozitivne energije koja svakim danom raste.

       Šta navodite kao najveći lični uspeh tokom rada za organizaciju?

  Ne navodim pozitivne rezultate kao lične uspehe jer je to rezultat timskog rada i smatram da su to uspesi same organizacije.

       Kada biste sutra spakovali kofere i otputovali, šta bi vam najviše nedostajalo iz “Generatora”?

  Verovatno bi mi najviše nedostajale kolege.

       Naposletku, poruka mladima. 

   Imate prava da budete srećni, borite se, ne dozvolite da vam to neko uskrati!

   

  Generator u Vranju nastaviće da bude mesto gde će mladi isijavati energijom, jedino mesto gde je predoziranje poželjno… „Overdose“ idejama.  Pronaći „svoj generator“ u svojoj zajednici je postignuće. Želimo vam najlepše generatore u ovoj godini, koji će još posvećenije i strastvenije stvarati.

  Preporučujemo vam da posetite i sajt ove organizacije ili facebook stranicu Generator Vranje.

  PODELI

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here