Zašto je kafa štetna?

Mnogi ne mogu da zamisle dan bez šolje dobre, jake kafe, ne obazirući se na upozorenja stručnjaka da njen glavni sastojak – kofein – ima niz štetnih efekata.

Da li je kofein zaista ,,glavni krivac” za loše zdravlje ili mu je ta uloga nepravedno dodeljena, otkrivamo u tekstu koji sledi.

1. Kofein je jak diuretik.

Da, glavni sastojak kafe ima diuretičko dejstvo, ali isti takav efekat izazivaju i čaj i gazirani napici. Pre ćete dehidrirati ako pijete gazirane napitke nego kafu, pokazuju rezultati najnovije studije rađene u Americi.

2. Kafa bez kofeina je zdravija.

Naučnici sa Univerziteta u Floridi utvrdili su da kafa bez kofeina ne znači da ste lišili telo ovog sastojka. ,,Ako popijete pet do deset šoljica kafe bez kofeina u toku dana, to je isto kao da ste popili šoljicu ili dve sa kofeinom”, tvrdi koautor studije dr Burs Goldberg.

3. Kofein može da vas otrezni.

Još jedan mit! Naučnici su testirali efekte kofeina na miševima kojima su prethodno dali da popiju veću količinu alkohola. Rezultat:miševi koji su popili kafu sa kofeinom bili su trezniji, ali su se teže kretali po lavirintu od miševa koji su bili trezni.

,,Kafa sa kofeinom vas neće otrezniti. Konzumiranje alkohola i kafe može da dovede do katastrofalnih rezultata”, upozorava koautor studije dr Tomas Guld.

4. Kofein je loš za zdravlje.

Veća doza kofeina svakako nije dobra, ali u manjim dozama, kafa sa kofeinom je korisna za zdravlje. Kofein, pokazuju rezultati studije, smanjuje rizik od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

5. Ako pijete puno kafe, smršaćete.

Ne, nećete! Ovo je još jedan mit o kofeinu koji je potpuno nezasluženo proglašen ,,tajnim oružjem” protiv viška kilograma.

,,Nekoliko šoljica kafe nisu odgovor na epidemiju gojaznosti, niti će vam pomoći da smršate, posebno ne ako kafu pijete sa mlekom i šećerom”, upozorava dr Katarina Zeratski sa Klinike Mejo.

6. Kafa smanjuje umor.

Prva jutarnja kafa zaista deluje pozitivno na vas, odnosno, tako vam se čini. Umorni ste, posegnete za šoljicom i zakuvate prvu jutarnju, pa se automatski osećate bolje. Da, istina je, ali to je samo prividno. Kafa vam neće smanjiti umor – samo će ga prikriti. Posle prve šoljice, sledi i druga, koja će imati isti efekat.

7. Povećava radnu sposobnost.

Opet privid. Kao što prikriva umor, kafa na isti način ,,zavodi” kada je reč o radnoj sposobnosti, odnosno efikasnosti na poslu. Nemojte misliti da će vas jedna šoljica kafe učiniti bržim, efikasnijim… Čak suprotno!

8. Kafa povećava koncentraciju.

Koliko puta ste sebe uhvatili kako vas obuzima jaka želja čim osetite miris tople kafe koji se širi prostorijom u kojoj se nalazite? Šta je prvo što uradite? Naravno, posežete za vašom omiljenom šoljicom koja vas svakog jutra verno čeka na radnom stolu. Zatim, kuvate kafu, kako biste mogli da funkcionišete.

One osobe koje veruju u ovo su zavisnici od kafe. Kao što je osobi koja pije viski, potreban gutljaj istog da bi smirila živce, tako je i onima koji se ,,dave” u kafi, potreban gutljaj ovog napitka kako bi se osećali bolje i smirenije.

A to je čista autosugestija!

9. Kafa ne izaziva depresiju.

Daleko od istine! Svi ljubitelji kafe znaju da to nije istina, i da ovaj napitak piju upravo da bi potisnuli depresiju. Jer, šta se dešava ako ne popijete jutarnju kafu? Glavobolja, mučnina, nervoza, neraspoloženje, iscrpljenost… Sigurni smo da se prepoznajete.

10. Kafa je izvor energije.

Ne verujte u ono što vam serviraju na reklamama koje šalju jednu istu poruku. Ako kupite baš TU kafu, i popijete je ujutro, vaša energija će naglo skočiti, a vi ćete biti orni za početak dana koji je ispunjen radnim obavezama, koje opet obavljate uz tu istu kafu. Velika varka. Ako je čovek umoran i bez energije, mora da odmara. Vrlo jednostavno.

11. Kafa ubrzava ritam srca.

Kako da ne?! Zar niste pomislili da nam srce ubrzano kuca zato što organizam što pre želi da se reši otrova koji smo upravo uneli? Istina je da takav otrov ne može imati blagotvorno dejstvo na vaš organizam. Još jedna istina je da kafa povećava prokrvljenost, koja, s druge strane, uzrokuje stezanje arterija i njihovo zakrčenje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here