Svetski dan radija – 13. februar

Radio koristi oko 95% svetskog stanovništva jer tehnologija koju zahteva je pristupačnija i jednostavnija, pa radio prenosi mogu dosegnuti i do najudaljenijih zajednica. Prema istraživanjima čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju poseduje bar jedan radio prijemnik.

Svetski dan radija

Bez obzira na ubrzani razvoj savremenih tehnologija komuniciranja, radio još uvek ostaje najrasprostranjeniji medij. Zbog toga je Unesko 2011. godine utvrdioSvetski dan radija i to 13. februara zato što je 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN. 

Svetski dan radija
Izvor: pixabay.com

Kroz dugu istoriju radija možemo naići na malo poznate činjenice o njegovom razvoju. Naime, Giljermo Markoni se smatra „ocem radija“ jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, međutim on nije slao glas već radio signale. Prvi eksperimenti sa prenosom glasa su počeli tek posle 1900. godine.

Markoni je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za „doprinos u razvoju bežičnih tehnologija“.

Doprinos Nikole Tesle razvoju radija je malo poznat jer se do 1943. godine smatralo da su njegovi nacrti za dizajn radija ustvari kopija Markonijevih. Međutim dokazano je da je on još 1892. godine napravio stvorio nacrt za prvi radio.

Zanimljivosti o radiju

1922. godine u Velikoj Britaniji je uvedena radio licenca koja je koštala 50 penija. I ukoliko niste imali ovu licencu, niste mogli da slušate radio program.

Prva komercijalna radio stanica otvorena je uHolandiji, 1919. godine i njen nagli uspeh označio je početak „zlatne ere“ radija. U ovom periodu su postale popularne i radio drame, poznatije pod nazivom sapunice.

Za vreme II Svetskog rata radio je bio osnovno sredstvo prenošenja vesti. A „Tokijska ruža“ je bila ime japanske emiterke koja je slala anti-Američke poruke, putem radija, trupama na Pacifiku.

Tranzistor je počeo da se proizvodi 1954. godine, on je bio modernija, manja i mobilnija verzija radio prijemnika. Do 1980. godine počeli su da se proizvode kasetofoni i vokmeni stilizovani za slušanje muzike i pustanje kaseta.

Koliko je danas radijo popularan?

Razvoj radija je ometen razvojem televizije, pa je radijski program morao da se prilagodi potražnji tržišta. Zbog toga danas mnogo više uspevaju tematizovane radio stanice.

Dolaskom 21. veka radio se proširio i na satelitska i internet tržišta, pa je njegovo korišćenje i uticaj još rasprostranjeniji.

Ovo su neke od zanimljivosti o radiju, ukoliko znate za još neku, podelite to sa nama u komentaru. Verujem da ima dosta nas koji ga se posebno sete na Međunarodni dan radija pa će im značiti da ovako nešto pročitaju.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here