15. APRIL: Dan kada je potonuo Titanik

Najveći putnički brod svog vremena, 1912. godine je  krenuo na svoje prvo i poslednje putovanje. Priče o “nepotopivom” titanu su ovekovečene u knjigama, serijama i na filmu, a 15. april je i danas poznat kao dan kada je potonuo Titanik.

Ovaj prekookeanski brod je na svoje putovanje isplovio iz Sauthemptona, a konačno odredište je bio Njujork. Međutim, u nedelju 14. aprila u 23:40h Titanik je udario u ledeni breg, da bi dva sata i četrdeset minuta kasnije, u 2:20h, potonuo.

Američki pisac Morgan Robertson je 14 godina pre postojanja Titanika napisao knjigu “Futility” u kojoj je opisano kako najveći putnički brod na svom putovanju preko Atlanskog okeana udara u ledeni breg hladne Aprilske noći i tone. Ime tog broda je bilo Titan.

Ukupno 30 sekundi je prošlo od naredbe za promenu kursa do sudara sa ledenim bregom. Osmatračnice na Titaniku nisu imale dvoglede, a da jesu, ledeni breg bi bio uočen mnogo ranije. Ovo čini Titanik jedinim prekookeanskim putničkim brodom koji je potopljen usled sudara sa ledenim bregom.

Titaniku je bilo potrebno 15 minuta da potone do okeanskog dna, a istraživačima je bilo potrebno 73 godina da nađu njegovu olupinu.

Oko 60% putnika prve klase je preživelo, dok je u drugoj klasi taj broj bio 42% a u trećoj 25%.

Titanik je dizajniran tako da je mogao da “preživi” ukoliko su mu oštećene četiri komore, međutim u sudaru je bilo oštećeno njih šest.

Ledeni breg u koji je udario Titanik bio je visok oko 30 metara, a našao se na putanji broda usled delovanja jakih mesečevih mena 14. aprila.

Mnoge procedure i propisi su bili korigovani ili zanemarivani kada je Titanik u pitanju. Naime, pokazne vežbe spasavanja nisu održavane, nije bilo dovoljno čamaca za spasavanje svih putnika broda, kao ni dovoljno prsluka za spasavanje.

Brodski orkestar je svirao dok su se putnici evakuisali sa broda, a nijedan od članova benda nije preživeo.

PODELI
Avatar
Isidora Mašutković je apsolvent Fakulteta političkih nauka. Voli filmove, muziku, fotografiju, književnost, društvene mreže i sarkazam. Kad "poraste" baviće se ekološkom politikom a do tad pokušava da stekne što više znanja i veština. Voli da putuje i upoznaje nove ljude. Vodi se Vajldovom rečenicom - Iskustvo je ime koje dajemo svojim greskama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here