11 drevnih gradova koje vredi posetiti

Petra, Jordan

Petra se nalazi u blizini Mrtvog mora, u današnjem Jordanu. Bila je glavni grad Nabatejaca, naroda koji se pretežno bavio trgovinom. Petra se nalazi se naraskrsnici više karavanskih puteva koji su spajali Egipat  sa Sirijom i Arabiju sa Sredozemljem. Ceo grad je uklesan u stenu i  sa svih strana opkoljen strmim liticama , a u njega se moglo ući samo kroz krivudav i uzan tesnac. Najpoznatija građevina u Petri je Khazne al-Firaun, grobnica uklesana u crvene stene.

 

Efes, Turska

Efes je antički grad u današnjoj Turskoj u kome se nalazi Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda. Po legendi, Efes su osnovale Amazonke, a naseljen je još od kraja bronzanog doba. Kroz svoju bogatu istoriju, primio je mnogo naroda, ali uvek je bio jedan od najmoćnijih i najbogatijih gradova na Mediteranu. Efes je bio grad raznolike demografske strukture i kultirni i intelektualni centar.  Najveći broj građevina koje su ostale do danas su iz perioda vladavine Oktavijana Avgusta.

Vavilon, Irak

Vavilon je grad u Mesopotamiji, današnji Irak, koji su osnovali Sumeri u 4. milenijumu p.n.e. Bio je glavni grad Vavilonskog carstva i politički, kulturni i trgovački centar. Kroz svoju istoriju, nekoliko puta je bio rušen do temelja i ponovo obnavljan, a procvat je doživeo pod Navukodonosorom. On je izgradio Ištarinu kapiju i Semiramidine vrtove koji su se ubrajali u sedam svetskih čuda. Vavilon je bio multikulturalna metropola, ali i  mesto gde su udareni temelji matematike i astronomije.

Herakleon (Tonis), Egipat

Ovaj grad na Sredozemlju je progutalo more, a ponovo je otkriven 2000. godine, u blizini Aleksandrije. Grci su ga nazivali Herakleon, da bi mu Egipćani promenili ime u Tonis. Nije sa sigurnošću poznato zašto je grad nestao pod vodom, ali neke od teorija su prirodne katastrofe ili mekana glina na kojoj je grad sagrađen i koja nije uspela da zadrži temelje na svom mestu. Izvlačenje predmeta iz mora i dalje traje, ali se već može steći utisak kako je grad izgledao nekada.

Memfis, Egipat

Memfis je bio prestonica starog Egipta i dugo  je važio za najveći grad antičkog sveta. Nalazi se 20ak kilometara južno od Kaira, na zapadnoj obali Nila. Danas je Memfis muzej na otvorenom koji obuhvata ostatke hramova, sfinge na ulazu u hramove, kao i kip Ramzesa II visok 10m. U blizini se nalazi i najstarija piramida, tkz. Stepenasta piramida.

Kartagina, Tunis

Kartagina je antički grad na severu Afrike, na teritoriji današnjeg Tunisa. Osnovali su ga Feničani, da bi ubrzo postao veliki i bogati grad i najveća sila na Mediteranu sve dok nije uništen u Puniskim ratovima. U centru grada se nalazila visoka citadela čijii se ostaci mogu videti i danas. Sa svojim velikim brojem stanovnika (500 000), Kartagina je bila jedan od najvećih gradova helenističkog doba i ujedno spada među najveće gradove predindustrijskog doba. Zanimljivo je da su stanovnici Kartagine, kako bi uštedeli novac, svoje kuće oblagali nekom vrstom maltera, tako da su izgledale kao da su izgrađene od skupocenog mermera.

Angkor Vat, Kambodža

Angkor Vat čije ime u prevodu znači „grad hramova“, je najveća verska građevina na svetu. Čitav kompleks, sa gotovo hiljadu hramova, među kojima je Angkor Vat najimpresivniji, zauzima površinu od dva kvadratna kilometra. Sagradili su ga Kmeri početkom XII veka kao kraljevski državni hram, posvećen Višni. Grad je bio izgubljen u džungli sve do XIX veka, kada ga je Anri Muo pronašao. Smatrao je da je veličanstvenošću ovaj grad ispred svega što su antička Grčka i Rim ostavili iza sebe. Sistem navodnjavanja moderniji je nego u današnjoj Kambodži, a voda je Angkoru donosila tri žetve. Hramovi Angkora, najvećeg predindustrijskog grada na svetu, oslikavaju samo deo moći  impresivnog carstva Kmera, njegovog bogatstva, kreativnosti i arhitekture. Angkor je u XIV veku bio veći i razvijeni grad od Londona.  Angkor Vat je simbol Kambodže i nalazi se na zastavi te zemlje.

Palenke, Meksiko

Palenke je jedan od najočuvanijih Majanskih gradova-država i nalazi se u današnjem Meksiku. Palenke se uklapa u celokupnu misteriju koja okružuje čitavu civilizaciju Maja koja je iz nepoznatih razloga potpuno propala. Naziv Palenke (utvrđenje) su ovom drevnom gradu dali španski osvajači. Palenke je vekovima bio izgubljen u džungi da bi se u XIX veku ponovo otkrile čudesne ruševine, piramide, veličanstveni hramovi i misteriozne grobnice. Bogati reljefi i pronađene statue dale su uvid u skriveni svet Maja koje su ovaj grad sagradile nama nepoznatim tehnologijama. Najvažnija građevina Palenke je Hram zapisa, koji je nazvan tako zato što je bio ispunjen ispisanim kamenim pločama.

Čičen-Ica, Meksiko

Grad Čičen-Ica potiče iz perioda civilizacije Maja čiji je centar bio oko 600. godine. Nalazi se na poluostrvu Jukatan, u današnjem Meksiku. Naziv Čičen-Ica znači „na izvoru Ica“. Ice su bile jedno od plemena Maja. Grad nije imao reke, ali je imao tri velika izvora. U sušnim vremenima, izvorima su prinošene ljudske žrtve. Najznačajnija građevina je velika stepenasta piramida koja dominira centrom Čičen-Ice, a u čijoj se unutrašnjosti nalazi još jedna piramida do koje se stiže tunelom. Tu su još i Hram ratnika, opservatorija kao i 7 igrališta za igranje gumenim loptama koje karakteriše jako dobra akustika.

Maču Pikču, Peru

Maču Pikču je sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, na visini od 2.350 metara nadmorske visine. Maču Pikču je verovatno izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao sakriven sve do 1911. godine kad ga je otkrio Hajram Bingam. Grad svedoči o vremenu veličanstvenog carstva Inka. Nakon osvajanja teritorija, Inke su sagradile kanale za navodnjavanje i sisteme popločenih puteva, tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade. Grad ima oko dve stotine građevina smeštenih po karakterističnim terasama i raspoređenih oko velikog središnjeg trga.

Pompeja, Italija

Pompeja je antički grad koji se nalazio na jugu Apeninskog poluostrva, jugoistočno od današnjeg Napulja. Pompeja je osnovana u VI veku p.n.e. Grad je potpuno uništen u erupciji vulkana Vezuv 79. godine. Dubok sloj pepela sakrio je ovaj grad sve do sredine XVIII veka kada su otpočela arheološka iskopavanja. Pompeja nam svakodnevno  nudi pogled natrag u I vek. U to doba je Pompeja bila veoma živ grad i tu možemo naći i najsitnije detalje iz života grada, ali i dokaze da su zemljotresi, kao predskazanja velike katastrofe, više puta pogađali grad. Forum, terme, mnoge kuće i vile, popločane ulice i prodavnice uz njih otkrivene su u iznenađujuće očuvanom stanju .U vreme prvih iskopavanja nađene su šupljine u sloju pepela koje su sadržale ljudske ostatke. Ove šupljine su ispunjene gipsom i tako je dobijen verni otisak Pompejaca koji nisu stigli da izbegnu smrt.

Autorka: Marija Ognjanović

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here