Kako smanjiti stres?

Danas, kada je naš život postao brži nego ikada, često se suočavamo sa raznim oblicima i posledicama stresa. Kako da smanjimo nivo stresa u svom životu? Ovaj članak opisuje pojam i predlaže prevenciju za smanjenje stresa.

Stres je svakodnevnica u modernom životu, ali to ne znači da trebamo živeti pod pritiskom. Prevencija i metode za opuštanje su ključni elementi u borbi protiv stresa. Uspešno upravljanje vremenom, dovoljna količina pasivnog i aktivnog odmora, vreme provedeno sa nama dragim osobama, kao i bavljenje sportom ili hobijem, pomažu nam u sticanju ravnoteže u životu.

„Stres je odgovor organizma na situaciju koju osoba doživljava kao ugrožavajuću po svoj telesni ili psihički integritet. Stresovi mogu biti: fizički – izloženost jakoj buci, vrućini, hladnoći, bolu, zatim psihološki – sukobi sa članovima porodice, prijateljima, kolegama na poslu, ili socijalni – ekonomske krize, ratovi i dr.” – Nebojša Stojković

Prevencija

• Uspešno upravljanje vremenom: počni radni dan sa važnim stvarima. Adekvatnim planiranjem možeš minimalizovati uticaj hitnih zadataka ali i gužvu. Dobro proceni koliko vremema ti treba da uradiš određene zadatke i uvek ostavi vreme za nepredviđene poslove. Istovremeno se trudi da racionalizuješ i svoje kućne poslove.

Dovoljna količina aktivnog odmora: izdvoji vreme za zabavu, izlete, putovanja i kulturna dešavanja u kojima uživaš.

Redovno treniranjesmanjuje nivo stresa, jača imunitet i poboljšava raspoloženje. Pronađi sportsku aktivnost koja ti prija.

• Dovoljna količina pasivnog odmora za većinu ljudi znači osam sati spavanja. Ako si u mogućnosti odmori se malo i poslepodne.

• Izdvoji bar pola dana nedeljno za opuštanje. U tom periodu nemoj biti onlajn, ne gledaj televiziju – po mogućnosti, vreme provodi sa bliskim osobama ili u šetnji na svežem vazduhu.

• Ako se razboliš, ostani kod kuće, dok skroz ne ozdraviš.

• Izbegavaj stimulante kao što su kafa, nikotin, alkohol. Nemoj konzumirati ni previše slatkiša, a izbegavaj teške obroke.

• Ljubav, porodica i prijatelji daju važnu podršku u svakodnevnom životu. Nađi vremena za njih.

Nemoj da se nerviraš. Probleme koje možeš da rešiš, reši što pre. Nemoj se nervirati zbog stvari koje ne možeš rešiti i koje ne zavise od tebe. Budi tolerantan.

• Smanji vreme koje provodiš ispred televizora i na internetu.

Izdvoji vreme da budeš u prirodi. Šetnja u šumi ili u parku značajno smanjuje nivo napetosti.

• Obrati pažnju na zdravu ishranu i na uzimanje dovoljne količine (minimum dve litre) tečnosti bez šećera svakog dana.

U nastavku, u drugom delu teksta, pročitajte četrdeset praktičnih saveta za opuštanje.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here