Sitnim koracima kroz Laknau

U Laknau se može sresti miks kultura koji stvaraju prelep mozaik umetnosti, običaja i svojevrsne kuhinje. Laknau je studentski centar sa prelepim vrtovima, brojnim spomenicima i vrlo bogatim muzejima, te svojim šarmom privlači turiste iz čitavog sveta.

Laknau. Izvor: wikimedia.org

Laknau leži na reci Gomati i glavni je grad savezne indijske države Utar Pradeš, udaljen je od Delhija  50 kilometara.  Prema jednoj legendi Laknau je dobio ime prema Lakšmanu, heroju hinduističkog epa „Ramajana“. On je imao palatu ili imanje u ovoj oblasti koje se nazivalo Lakšmanapuri. Prema drugoj legendi ime je povezano sa hinduističkom boginjom bogastva Lakšmi te je grad nosio ime Lakšmanavati (srećan).

U Laknau su čuveni arhitektonski spomenici: Velika mermerna Imambara (grobnica) jednog od naboba Uda, rezidencija gde su bili pod opsadom Britanci za vreme indijske pobune 1857. godine, Biserna palata s velikom kolekcijom orijentalnih rukopisa, kapija Rumi Darvaza, Husainabad sat kula, Ambedkar memorijalni park, ali i mnoge drugi spomenici, parkovi i šetališta.

Bara Imambara

Bara Imambara je jedna od najgrandioznijih zgrada u Laknau. Njen naziv se sastoji od dve reči bara – što znači veliki i imambara – hram, u prevodu znači veliki hram. Izgradili su je šiitski muslimani za potrebe Azadarija.

Kompleks obuhvata Asfi džamiju, lavirint, i bunar sa stepenicama sa tekućom vodom. Prema legendi tuneli koji se nalaze ispod prostiru se do Faizabada pa čak i do Delhija, ali su zatrpani kako se posetioci ne bi izgubili.

Rumi Darvaza

Rumi Darvaza je impozantna kapija izgrađena 1781. godine i visoka je 60 metara.  Smeštena je nedaleko od Bari Imambara i predstavlja simbol grada. Služila je kao ulaz u Laknau, ali kako se grad razvijao i širio, ona se koristila kao ulaz u palatu koja je srušena od strane britanskih pobunjenika. Izgrađena je pod pokroviteljstvom Navaba Asafa-ud-dovlaha i predstavlja primer Avadhi arhitekture.

Husainabad sat kula

Husainabad sat kula je smeštena odmah pored Rumi Dervaza. Ovu sat kulu koja je visoka 67 metara i koja je ujedno najveća u Indiji dizajnirao je Roskel Pejn i po ugledu na Bigben u Londonu. Kula je građena u vizantijsko-gotskom stilu,  na sebi ima klatno od 14 metara dužine i brojčanik je dizajniran u obliku cveta sa 12 latica oko kojih se nalaze zvona.  Sagrađena je u čast dolaska prvog laureata Sjedinjene Pokrajne Avadh – Džordža Kupera.

Husainabad sat kula. Izvor: wikimedia.org

Moti Mahal

Ovo zdanje koje se još naziva i „Biserna palata“ krasi obale reke Gomti. Epitet „biserna“ je dobilo zbog izgleda jedne od kule koja podseća na biser, ali i zbog toga što „moti“ na engleskom znači biser.

Ambedkar memorijalni park

Ovaj park slavi život i sećanje na ljude koji su svoj život posvetili borbi za čovečanstvo, ravnopravnost i socijalnu jednakost. Centralna figura je statua doktora Ambedkar, po kome park i nosi ime, kako sedi na stolici, a u podnožiju stoji poruka:

„Moja borba života je moja jedina poruka.“

Park Janešvara Mišara

Park je izgrađen za vreme političara Janešvera Mišara i za javnost je otvoren 5. avgusta 2014. godine. Smatra se da je ovo najveći park u celoj Aziji. Park se prostire na 376 hektara i nudi bogat sadržaj za rekreaciju i sport.

Univerzitet Laknau osnovan je 1921. godine. U gradu je danas značajna železnička raskrsnica s razvijenim fabrikama. Razvijena je i industrija vagona i lokomotiva, mašinogradnja, proizvodnja raznih mašina. Razvijene su hemijska, tekstilna, industrija porcelana, hartije i raznovrsni indijski zanati.

Zajednički indijski festivali kao što su Bajram, Holi, Divali, Durga Puja, Božić slave se u velikoj pompi. Međutim, postoje i karakteristični festivali za Laknau kao što su Laknau Mahotsav, festival koji se organizuje svake godine da prikaže Pradeš umetnosti i kulturu i da promoviše turizam, Muharram i Chup Tazia.

Laknau je u Srbiji postao poznat kroz indijsku seriju „Odbačeno siroče“.

odbačeno siroče
Odbačeno siroče. Izvor: youtube/colorstv/udaan34episode

Dodatne informacije

Laknau je vazdušnim putem od Beograda udaljen oko 5671 kilometara. Postoji nekoliko letova sa aerodroma Nikola Tesla za Laknau.

Državljani republike Srbije koji putuju u Indiju odgovarajuću vizu trebaju pribavljaju u Ambasadi Indije u Beogradu. Za više informacija kao i o pogodnostima možete posetiti sajt Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

Na sajtu booking.com možete pronaći smeštaj u skladu sa Vašim željama i mogućnostima.

1 COMMENT

  1. Nice post! The information you provided is very helpful if someone is planning to enjoy the holidays. I think DiscoverMleiha is a better way to spend joyful vacations.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here