Robert de Niro, zaljubljenik u Srbiju

Slavni holivudski glumac Robert de Nironikada nije krio svoju naklonost prema Srbiji i srpskom narodu, te ne čudi da je čak jednom prilikom izjavio da veruje da ima srpske pretke. Iako ga je posao kojim se bavi naveo i u naše krajeve, malo kome je poznato da je De Niro i pre svog slavnog života putovao kroz našu zemlju, gde se upoznao sa delićem srpske tradicije i kulture.

Davne 1967. godine Robert de Niro bio je samo anonimni student, koji se upustio u avanturu, putujući autostopom kroz Evropu do Bliskog Istoka. Dok je putovao ka Makedoniji, našao se u selu Čokot, u blizini Niša. Iako se kroz medije provlače razne verzije priče o tome šta je radio i ko ga je ugostio dok je bio u našoj zemlji, ono što se sigurno zna je da je De Niro, iskusio veliki broj čari južne Srbije. Naime, glumac je u Čokotu prenoćio kod jednog od meštana tog sela, gde je bio primljen sa velikom pažnjom i poštovanjem. Sutradan je na sopstveno insistiranje zajedno sa svojim domaćinima brao paradajz, koji je kasnije prevozio na pijacu u zaprežnim kolima i tamo ga prodavao. Govori se da se nakon godinu dana ponovo vratio u selo, kako bi potražio pomoć od svojih poznanika, jer je prethodno bio opljačkan.

Možda ovo rano iskustvo života u Čokotu nije jedini razlog zbog kojeg jedan od najvećih imena današnje kinematografije voli Srbiju, ali svakako predstavlja važan deo u njegovom upoznavanju naše zemlje. Meštani Čokota više puta su izrazili želju da ponovo vide svog nekadašnjeg gosta i nadaju se da će imati priliku da mu pokažu ostale srpske običaje.

Zanimljivo je da se u blizini Banje Koviljače, na obali Drine, nalazi etno selo „Sunčana reka“, čije jedno naselje nosi ime Robert de Niro, kao i da je glumac svojoj ćerki dao ime Drina nakon što je sa oduševljenjem pročitao knjigu našeg nobelovca Ive Andrića „Na Drini ćuprija“. De Niro je i veliki navijač najboljeg srpskog sportiste, Novaka Đokovića.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here