29. JUN: Evropski dan Dunava – „Sačuvajmo Dunav“

Evropski dan Dunava – Dunav je najduža reka u Evropi nakon Volge, teče kroz 10 zemalja i predstavlja jednu od najznačajnijih transportnih koridora. Zbog svog velikog značaja, širom Evrope na današnji dan – 29. juna, slavi se manifestacija pod nazivom „Dan Dunava„.dan Dunava

Prvi put ovaj dan obeležen je 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka da se ovaj dan proslavlja, a povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije na šestom redovnom sastanku ICPDR-a u Beču. Svih 14 podunavskih zemalja koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavljaju ovaj dan. Manifestaciju prate brojni događaji koji se organizuju kako za najmlađe tako i za starije a jedna od najzanimljivijih jeste i krstarenje po Dunavu.

Više zanimljivosti o najznačajnijoj evropskoj reci može pronaći u našem tekstu o zanimljivostima o Dunavu

Način na koji ljudi uživaju i koriste ovu reku, najviše je u vezi sa svim pratećim događajima koji se organizuju na današnji dan. U Beogradu je još 27. juna počelo obeležavanje na Zemunskom keju, a nastaviće se brojnim ekološkim igrama, nastupima, radionicama i dr.

Imaš slobodnog vremena, između napornih obaveza na fakultetu i ne znaš kako da ga provedeš? Portal Mladi se uvek trudi da odgovori tvojim interesovanjima, i na jednom mestu sakupi mnoštvo zanimljivih događaja. Jednim klikom na naš kalendar pronaći ćeš sve predstave, koncerte, tribine, i izložbe u Beogradu u narednih mesec dana. Pozivamo te da nas pratiši na facebook-u.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here