Leto uz srpske romane

Sezona letnjih odmora je idealan način da se opustite i pročitate neku dobru knjigu. Sunčevi zraci i knjiga po meri su sjajan način da se opustite uz zanimljiv roman, koji možda godinama skuplja prašinu na vašoj polici za knjige.

Preporučujemo vam nekoliko  srpskih romana, koji zavrediće vašu pažnju i učiniće leto još lepšim i korisnijim.

  • „Upotreba čoveka“, Aleksandar Tišma

O delu–  Naslov romana nas vodi ka problemima koje čovečanstvo ima; na koji način je čovek  upotrebljiv i kakva  je njegova funkcija zarad ostvarljivosti nekih ciljeva ili pobuda.

  • “Na Drini ćuprija” Ivo Andrić

O delu– Ovaj roman je hronološki pisan i obuhvata tri epohe koje prate zajednički život hrišćana i Turaka. Centralno mesto je most u Višgradu, koji spaja dve reke Drine (Zapad sa Istokom). Vreme koje se opisuje u romanu je ono obuhvaćeno od 16. veka pa sve do Prvog svetskog rata. Ovo doba je posebno aktuelno po  austrijskoj okupaciji i turskoj vladavini. Ivo Andrić je Nobelovu nagradu za književnost (1961.) dobio baš za roman “Na Drini ćuprija.”

  • “Ženski rodoslov”, Ljiljana Habjanovć Đurović

 O delu- “Ženski rodoslov” govori o skrivenim osećanjima ženske duše, koja s pravom predstavlja rečnik ženske životne sudbine. Svaka od ovih žena proživljava na svoj način neobične stvari, koje umnogome podsećaju na bajku. Moćne i nemoćne, hrabre i slabe, kupale su se u šampanjcu i kupale u sopstvenim suzama.

  • “Fama o biciklistima”, Svetilsav Basara

„Fama o biciklistima” je istovremeno istorijski kalambur i izuzetno ozbiljna analiza istorijskih zbivanja, filozofsko-religijski traktat i parodija ideološkog mišljenja, mešavina stvarnog i nestvarnog, poigravanje sa celokupnim književnim nasleđem i razbijanje pripovednih strategija.“ David Albahari

  • Foliranti”, Momo Kapor

O delu- Kapor kroz opise Beograda sredinom dvadesetih godina 20. veka, dočarava nam kako se živelo nekada i smatra ovaj grad daleko romantičnijim i senzualnijim nego što je danas postao. Veliku ulogu u razumevanju ovog romana predstavljaju i studenti beogradskog univerziteta, njihove lakrdije i pokušaje da dopru do velikog sveta. Kao i sva kasnija Kaporova dela, roman „Foliranti“ se takođe čita u jednom dahu, ne ostavljajući čitaoca ravnodušnim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here