Čaša dobrog vina u velelepnom ambijentu – Sremski Karlovci

Danas pričom i slikom putujemo u velelepni vojvođanski kraj, tačnije u Sremske Karlovce. Sremski Karlovci su gradsko naselje u Srbiji u opštini Sremski Karlovci u Južnobačkom okrugu, ali pripadaju geografskoj regiji Srem, čiji naziv stoji i u imenu naselja. Sremski Karlovci se nalaze na desnoj obali reke Dunav, 12 km od Novog Sada i 9 km od Petrovaradina na starom putu prema Beogradu.

U doba Rimskog carstva na mestu današnjih Karlovaca se nalazilo malo utvrđenje. Grad se prvi put pominje 1308. kao tvrđava pod imenom Karom, podignuta na rimskim temeljima.

Turistička ponuda

Danas, Sremski Karlovci imaju bogatu turističku ponudu:

Kompleks „Dvorska bašta“ nalazi se u samom naselju, 500 m od centra Sremskih Karlovaca. Nekada je predstavljao jednu od najstarijih botaničkih bašta u zemlji. Prostire se na dva nivoa. U gornjem delu su sportsko-rekreatvni sadržaji, a u donjem šetališta.

Stražilovo je najpoznatije izletište u okviru Nacionalnog parka „Fruška Gora“ , udaljeno 4 km od Sremskih Karlovaca. Zahvaljujući slavi i značaju Branka Radičevića, čuveno je đačko stecište i mesto jedinstvenog pesničkog hodočašća.

„Koviljsko-petrovaradinski rit“ predstavlja specijalni rezervat prirode pod zaštitom države koji ima atraktivne pejzažne karakteristike i značajan biodiverzitet. Najveće vrednosti ovog prostora su očuvanost i raznovrsnost izvornih orografskih i hidrografskih oblika, očuvanost i bujnost izvornih biljnih zajednica, raznovrsnost i bogatstvo faune i prisustvo retkih i proređenih vrsta. Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti “Koviljsko-petrovaradinski rit” je 1989. godine proglašen za međunarodno značajno stanište ptica (IBA), 2004. godine je uvršćen u spisak zaštićenih područja zavisnih od vode i značajnih za basen Dunava (ICPDR) i nalazi se na listi Ramsarske konvencije.

Kapela mira je podignuta 1817. godine na mestu gde je potpisan čuveni Karlovački mir (1699. godine) između sila Hriščanske alijanse i Turske. Prvi put u zvaničnoj svetskoj diplomatiji korišćen je okrugli sto za pregovaranje. Odlukom bečkog Ratnog saveta prvobitna sala za konferencije, koja je bila izgrađena od drveta, zamenjena je današnjom kapelom.

Najmonumetalnija građevina XIX veka u Vojvodini. Predstavlja kombinaciju baroknog i pseudorenesansnog stila. U dvoru je smeštena Riznica – muzej Srpske pravoslavne crkve. Danas je Patrijaršijski dvor sedište episkopa sremskog i ima status letnje rezidencije srpskog patrijarha.

Saborna Crkva posvećena Sv. Nikoli, podignuta 1762. Ovaj jednobrodni hram jedan je od najlepših primera arhitekture XVIII veka u Vojvodini. Ikonostas se smatra remek-delom srpskog baroknog slikarstva. U oltarskom delu smešten je sveti ćivot sa delom moštiju Sv. Arsenija Sremca, drugog srpskog arhiepiskopa. Crkva je dobila svoj današnji izgled posle rekonstrukcije 1909./1910. godine.

Najstarija srpska gimnazija osnovana 1791. Sadašnja zgrada je podignuta 1891. godine kao zadužbina srpskog patrijarha Germana Anđelića i njegovog brata Stevana. Danas Karlovačka gimnazija predstavlja filološku gimnaziju u kojoj se izučavaju savremeni i klasični jezici. Inače, na ogradi upravo ove gimnazije sedeli su maturanti čuvenog domaćeg filma “Lajanje na zvezde”.

Podignuta 1799. godine u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda. Česmu “Četiri lava” je obnovio prof. dr Miodrag Radulovački, nekadašnji đak Karlovačke gimnazije, oktobra 2007. godine. Legenda govori da svako ko popije vodu sa ove česme, jednog dana će se vratiti u Sremske Karlovce.

Nadgrobni spomenik je podignut 1885. godine na mestu gde su položeni posmrtni ostaci ovog slavnog pesnika preneti iz Beča. Spomenik je izrađen u obliku piramide od kamenih blokova koji su doneseni iz različitih krajeva u kojima su živeli Srbi. Obnovljen je 2011. godine zaslugom prof. dr Miodraga Radulovačkog, bivšeg đaka Karlovačke gimnazije.

U neposrednoj blizini Sremskih Karlovaca se nalaze i manastiri: Krušedol (12km), Novo Hopovo (30km),  Grgeteg (16km), Vrdnik (42), Velika Remeta (12km), Jazak (45km) kao i Crkva Snježne Gospe (5km).

Bermet

Naravno, kada smo u Sremskim Karlovcima moramo probati i tradicionalno ovdašnje vino.

Bermet je jedna od prvih asocijacija kada se pomenu Sremski Karlovci. Reč je o tradicionalnom desertnom aromatičnom vinu koje se na ovim prostorima proizvodi vekovima. Prvobitno se spravljao kao lek, ali je vremenom njegov izuzetan ukus doprineo tome da počne da se proizvodi i za uživanje. Bečki dvor je od karlovačkih vinara unapred kupovao bermet po visokim cenama. Od sredine XIX veka, redovnom linijom ovo vino se izvozilo i u Ameriku. Bermet je slatko crno vino sa visokim procentom alkohola (16% – 17%). Ono po čemu je posebno je njegov izuzetan ukus, koji mu daju lekovite biljke, začini i suvo voće koje mu se dodaje tokom procesa proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je 2007. godine fruškogorski Bermet za novi zaštićeni brend naše zemlje.

Dakle, sve što nam je potrebno za savršen dan jeste draga osoba sa kojom ćemo ispiti čašu Bermeta u Sremskim Karlovcima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here