ISTRAŽIVANJE: 40% žena imalo abortus, od toga 30% za vreme prve trudnoće

Rezultati online istraživanja pod nazivom „Istine i zablude o kontracepciji“ nedavno su prezentovani javnosti. Anketirano je blizu 1200 žena iz cele Srbije, od kojih je gotovo polovina fakultetski obrazovano. Prema svim postojećim statističkim podacima, žene u Srbiji neredovno koriste hormonsku kontracepciju, često dolazi do neželjenih trudnoća, a abortusa je nažalost sve više. Koliko je zaista postojeća statistika negativna i nepovoljna?

Gotovo svaka druga žena u Srbiji kaže da nikada ne bi koristila kontraceptivne pilule, više od 15 posto žena koriti prekid odnosa i računanje plodnih dana kao redovnu kontracepciju, svaka treća žena misli da je hitna kontracepcija štetna, a 40 posto žena je imalo barem jedan abortus, od toga preko 30 posto pre rođenja prvog deteta, pokazali su rezultati istraživanja.

“Nedovoljno smo informisani o hormonskoj kontacepciji, ova oblast je i dalje puna predrasuda kod žena, čini se i više nego što smo mogli da pretpostavimo. To je najvažniji utisak ispitivanja koje smo obavili u poslednja dva meseca. Neophodno je da svi zajedno radimo na podizanju svesti, treba nam mnogo pravih informacija, tribina, debata i konkretnih rešenja, jer je to zaista neophodan preduslov da smanjimo broj abortusa i podignemo natalitet u Srbiji”, ističe dr Mima Fazlagić, ginekolog i predsednica udruženja “Naša ASKA”.

“Prema rezultatima naše ankete, svaka treća žena u Srbiji je imala barem jedan abortus to je podatak koji je alarmantan.”Foto ilustracija kontracepcija žena

Problem sa neredovnom upotrebom kontracepcije posebno imaju mladi. Dr Marija Obradović, ginekolog, v.d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd naglašava:

“Znamo od ranije da se posle Albanije, u Srbiji najmanje koristi kontracepcija, a rezultati ovog istraživanja to i potvrđujuNaročito je važno da radimo na informisanju mladih. Mi se trudimo da kroz rad edukativnih timova napravimo što bolji pristup pacijentu. Generalno gledano, kontracepcija pored zaštiteod trudnoće ima i važan terapijski učinak”.

PROČITAJTE I:

RECI NE NASILJU (3): Seksualno nasilje

U zdravstvenom vaspitanju pored medicinskih radnika, važnu ulogu igraju i obrazovni sistem i mediji. Predstoji još puno posla, da bi se u našoj zemlji srušile predrasude i povećalo odgovorno ponašanje kada je reč o kontroli rađanja i planiranju porodice. Svaka kontracepcija je uvek bolja od abortusa. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here