4 koraka do nesalomive šifre na društvenim mrežama

Nedavne afere oko prikupljanja i prodaje podataka koje ostavljamo na fejsbuku, podsetila nas je da vrlo lako neko može zloupotrebiti informacije o našem privatnom životu koje vrlo naivno ostavljamo i delimo sa drugima. Primetićete da, u poslednje vreme, sve društvene mreže potenciraju uslove korišćenja sa kojima moramo da se saglasimo. Ne zaboravite da nema besplatnog ručka. Fejsbuk je prošle godine imao prihod od oko 16 milijardi dolara, sa preko 2 milijarde korisnika. Besplatno se u ovu jednačinu prosto ne uklapa.

Kako do jake šifre?

lap top - kompjuter - covek - drustvene mreže - šifraDok se mirimo sa tim da sasvim ne gospodarimo tragom koji ostavljamo na internetu, postalo je očigledno da je upotreba naših podatka u svrhe pravljenja profita prosto pitanje ne čitanja uslova korišćenja, jer ko za to ima vremena.

Visoko tehnološku pomoć da se zaštitite na internetu vam ne možemo pružiti. Ali, u nastavku teksta možete naći korisno uputstvo, kako da vaša šifra bude dovoljno jaka, kako bi vas zaštitila od raznih „grabljivica“ na vašu privatnost.

tekst - lozinka - ilustracija - drustvene mreže - šifra

Važno je da lozinka bude dovoljno komplikovana, a da se lako pamti. Preporučije se preko 14 karaktera, uz korišćenje malih i velikih slova, brojeva i znakova interpukcije. U nastavku možete videti na koji način smo došli do: pO,rt6,lml6,di,m6,g6,zI,n i korisne strategije za pamćenje ovakve lozinke.

1.) Izaberite reč ili rečenicu koja se lako pamti

Neka u ovom primeru to bude portalmladimagazin. Dakle, ovo su pojmovi sa kojima se svakodnevno susrećem, neće mi biti teško da ih zapamtim. Iako je broj karaktera veći od 14, nekome ko je ozbiljan u nameri da dođe do mog profila ovakva šifra neće biti veliki problem. Zato ćemo je u narednim koracima zakomplikovati.

2.) Koristite brojeve

Umesto nekih slova, potrudite se da koristite brojeve koji su slični. Tako umesto slova „I“ možete koristi jedinicu, umesto „E“ trojku, ili definišite svoje pravilo (npr. Umesto svakog „a“ koristiću 6). Naša šifra dobija sledeći oblik: port6lml6dim6g6zin

3.) Kombinacija velikih i malih slova

Lozinku nikada ne smete beležiti. Prosto, najsigurnija je u vašoj glavi. Da bi tamo što duže ostala, pravila koja postavljate ne trebaju biti suviše komplikovana. Tako je i sa ovim pravilom. Najpraktičnije je da prvo i poslednje slovo, ono u sredini ili neko određeno budu velika, a sva ostala mala. Neka u ovom slučaju pravilo glasi: velika slova su drugo po redu i pretposlednje: pOrt6lml6dim6g6zIn

4.) Znaci interpunkcije

Pravila može biti onoliko koliko vi odredite. Da bismo lako zapamtili lozinku nećemo preterivati, pa će ovo biti poslednji dodatak. Posle svakog samoglasnika dodajemo zarez: pO,rt6,lml6,di,m6,g6,zI,n (Ne zaboravite da smo u drugom koraku izabrali da 6 menja slovo „a“, tako da ćemo posle svake 6 staviti , ). Jačinu lozinke možete proveriti na sajtu howsecureismypassword.net

ilustracija - clanak - drustvene mreže
FOTO: print screen / howsecureismypassword.net / za lozinku iz primera

Da rezimiramo. Proizvoljno biramo reči koje ćemo lako zapamtiti. Koristili smo preporuke o upotrebi velikih i malih slova, brojeva i znakova interpuknkcije. Kroz nekoliko jednostavnih pravila početnu lozinku smo pretvorili u teško savladivu. Potrebno je mnogo novca i vremena da se probije ovakva zaštita. Ako vam se to ipak desi, budite srećni jer ste sigurno jako važna osoba. Mi ostali, smrtnici, možemo da odahnemo.

Jača šifra u 4 koraka – još jedan primer:

modifikacijatela
mod1f1kac1jatela
Mod1f1kac1jatelA
M!od!1f!1k!ac!1j!at!el!A

Da li ste ispratili pravila koja smo koristili u ovom primeru? Pišite nam u komentarima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here