Vođenje Facebook stranice – zabava ili nauka?

Vođenje Facebook stranice izgleda naivno, no sa ekspanzijom društvenih mreža i poslovi koji nikada nisu postojali dobili su svoje ime. Onda su evoluirali, razvili se i došli do toga da Community ili Social Media manageri postanu neizostavan deo marketing tima jedne kompanije. I ne, to nije osoba koja samo postavlja statuse na Fejsbuku.

Vođenje Facebook stranice

Vođenje Facebook stranice – posao za organizovane ljude

Generalno, ovi poslovi se sastoje od niza planiranja, formiranja strategija, istraživanja, analiziranja i komunikacije. Potrebno je raditi pravu stvar na pravi način, ne bi li privukao pažnju publike. A publika je nemilosrdna. Publika zna šta voli, a šta ne. I shvatiće kada želiš lažno da joj se dodvoriš, a kada želiš da deliš iskrenu zajedničku vrednost. Jer vrednosti su osnova, polazna stvar. Osnova su svake analize i strategije. Svakog plana objava i svakog posta.

Vođenje Facebook stranice podrazumeva odlično poznavanje pratilaca odnosno publike. Dobro razumeti njihova interesovanja, želje i težnje sa jedne strane i ono što im „zapadne“ za oko kada listaju feed. Neće ih privući svaka korisna informacija i nije im uvek zanimljiv pametan sadržaj. Složićete se da su ljudi na Facebooku da bi videli šta onaj drugi radi, da se nasmeju, srode sa davno izgubljenom rodbinom i vide nešto zanimljivo.

„Nešto zanimljivo“ je toliko širok pojam i može značiti toliko toga. Zato je, ponavljam, potrebno dobro poznavati svoju ciljnu grupu i sadržaj formirati i usmeriti isključivo ka njima. Jeste, potrebno je utvrditi plan objava, šta, kad i koliko postavljati, ali to se već i samo kristalizuje u toku rada. Jer lako se vidi u koje vreme korisnici najviše lajkuju i komentarišu, kada ih nema, šta im odgovara, šta privlači pažnju, a šta frustrira i pak odbija. Osluškivati svoju publiku, a onda adekvatno odgovoriti, to je ključ uspeha.

Ono što je osnova – ne treba preterivati. Dva do tri posta dnevno su sasvim dovoljna, a vreme se lagano može utvrdi putem „Insight“ opcije koju pruža Facebook. Razmislite, šta u toku dana radi vaš korisnik/kupac/pratilac? Kakav je njegov dan? Na osnovu togu, utvrdite kada provodi vreme na društvenim mrežama i kada postoji mogućnost da primeti vaš post, a idealno, i odreaguje.

Facebook je bar mesto gde možete da se igrate. Pustite mašti na volju i isprobavajte. Igranjem ćete najbolje i doći do rezultata. Utvrdite u kom pravcu želite da idete, a onda nijansirajte. Da li su to smešne slike ili video snimci, beskrajni citati ili fotografije slatkih kućnih ljubimaca kao proverena varijanta… Ono što je mantra – ne leži svakoj stranici isti sadržaj i ne, ne pali na svakoj stranici „provereni“ materijal.

Najvažnije je biti svoj. Predstavljati i zastupati vrednosti brenda koji se promoviše i raditi to suptilno. Tako da, vremenom, neko samo po slici ili statusu prepozna da je to baš vaš brend, da ste to baš vi. Neće morati da čita ime u zaglavlju, već se instiktivno „lupiti“ lajk.
Srećno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here