Intervju za posao – Najčešća pitanja i odgovori

Intervju za posao ne bi trebalo da bude prepreka ukoliko vas određeni posao privlači i kvalifikovani ste da ga obavljate, a istovremeno su vam pruženi uslovi za profesionalni razvoj. Ovde vam nudimo deset najčešćih pitanja i odgovora bez kojih intervju za posao ne može da prođe. Neka pitanja naizgled deluju jednostavno, ali zahtevaju vrlo jasne i precizne odgovore. Jednom kad stekneš veštine prilikom intervjuisanja, bez ikakvih poteškoća možes postati potencijalni kandidat za posao. Ono po čemu se ističes i što te razlikuje od drugih, a odgovara poziciji za koju se prijavljuješ navodi poslodavca da baš tebe odabere i svrsta među najbolje.

Ovo su najčešća pitanja na intervju za posao:

Reci mi nešto o sebi?

Izgleda vrlo lako i primamljivo pitanje jer se čini da sebe možeš predstaviti u najsitnije detalje, što je potpuno pogrešno. Poslodavcu je dovoljno nekoliko minuta izlaganja tvoje biografije i obrazloženja zašto si baš ti dobar kandidat za tu poziciju. Naglasi šta si uradio da bi pripremio sebe za poziciju najboljeg kandidata i daj primer kako bi bio uverljiviji. Ukoliko tvoje predstavljanje drži pažnju, pitaj da li bi želeo da čuje neke zanimljive detalje o tebi iz tvoje dotadašnje karijere, kako bi dobio potpuniju sliku o tebi.
Da ponovimo, pitanjem reci mi o sebi ne znači reći sve, već ono što te čini najboljim i sto te izdvaja od ostalih.

Zašto baš tebe treba da zaposlim?

Lako je reći da si ti najbolja osoba za taj posao, ali treba dokazati da zaista posedujes potrebne kvalitete i predispozicije. Istovremeno treba biti iskren i strastven. Verodostojnim odgovorima se predstavljas poslodavcu, daješ mu do znanja ko si, koje su tvoje osobine, interesovanja, a ukoliko nisi iskren, kad tad možes da opovrgnes pozitivno misljenje poslodavca o tebi i tako naneseš sebi štetu. Sa druge strane, strastvenim odgovorima pokazujes koliko si zaista zainteresovan za posao i koliko si spreman da se posvetiš i žrtvuješ. Na primer: Vrlo sam predana poslu i ne odustajem dok ne završim do kraja. Radila sam na projektu koji je iziskivao dosta vremena, ali s obzirom da sam poslu pristupila sa velikim interesovanjem, očekivala sam pozitivne rezultate. Intervju za posao nameće dosta opcija za odgovor, al samo određeni su pravi ukoliko sledite pravila.

Šta je tvoj dugoročni cilj?

Cilj je da se fokusiras na dostižnim ciljevima i na tome šta treba da radiš da bi ih ostvario.

Tvoj odgovor bi bio: U sledećih pet godina želim da postanem najbolji u kompaniji. Mislim da sam spreman da dugoročno prezumem odgovornosti.
Onda navedi primere šta radiš da bi dostigao te ciljeve i koliko si spreman da se boriš i budeš odgovoran za svoje postupke.

Koliko je obrazovanje doprinelo tvojoj karijeri?

Moraš da staviš do znanja da tvoje obrazovanje nije bilo fokusirano samo na elementarnim stvarima, već je imalo i praktičnu svrhu.
Na primer: Imao sam vodeću ulogu u projektu gde sam snosio najveću odgovornost pri podeli rada i analizi. Dozvolite mi da kažem neke detalje u vezi sa tim. Tako poslodavca podstičete da se još više zainteresuje za vas, jer ste upravo iskustvom u ulozi lidera dokazali da ste jedna organizovana i temeljna osoba.

Da li si timski igrač?

Većina odgovori da na ovo pitanje. Međutim, nije poenta da se odgovori sa da ili ne, već treba dati obrazlozenje i konkretne primere.
Pričaj o snazi tima iznad same individue, zašto je lakše raditi u timu, ali budi iskren i o tome šta te koči pri obavljanju posla.
Na primer: Da, jesam timski igrač. Imao sam prilike da dugo budem deo velike studentske organizacije, a imam i iskustvo u timskim sportovima.
Intervju za posao sadrži i pitanja koja se tiču kako se ponašate ako izbije neki konflikt u timu. Ovim se testira vaša snalažljivost u neočekivanim situacijama.

Da li ikada imao konflikt sa šefom ili profesorom? Kako si to rešio?

Čak i ako kažeš ne, poslodavci će se potruditi da prionu dublje kako bi došli do onog što ih zanima. Ključ svega je kako reaguješ na konflikt i šta si uradio da bi ga rešio.
Na primer: Da, imao sam konflikte u pročlosti. Nikad nisu bili veliki problemi, ali su postojale manje nesuglasice koje su se morale rešiti. …“

Koja je tvoja najveća slabost?

U mnogim knjigama o unapređenju karijere se govori o tome da tvoju snagu ili vrlinu prezentujes kao slabost. Na primer: Ja mnogo radim. Samo radim, radim, radim. Naravno, to je potpuno pogrešno. Pre svega, prezentovati tvoju snagu kao slabost znači zavaravati svog poslodavca, a ujedno takvim pristupom skrećeš pažnju sa svog pitanja.
O slabostima pričaš na način da dokažes kako si uspeo da je prevaziđeš. Na primer: Ranije sam imao dosta problema prilikom organizovanja svojih obaveza i prioriteta. Sada se trudim da to ispravim, svakodnevno pravim podsetnik koji mi pomaže da budem organizovaniji, ali i odgovorniji.
Poenta je da iskreno kažes koje su ti mane i kako se trudiš da ih ispraviš.

Kada bi pitao svog profesora/ šefa da kaže nešto o tebi, šta bi to bilo?

Nikada nemoj da čekaš intervju da bi dao odgovor na ovo pitanje. Odgovor spremi unapred kako bi izbegao moguće neprijatnosti.
Ako želiš da kod poslodavca ostaviš jako dobar utisak, pismo preporuke bi bilo najbolje rešenje. Tvoj odgovor ovako može izgledati:
Verujem da bi rekli da sam veoma energična osoba i da sam jedan od najboljih sa kojima su radili. Zapravo, znam šta bi rekli, evo pisma preporuke.
To je najbolji dokaz onoga šta neko misli o vama.

Po tvom misljenju, koje osobine uspešan menadzer treba da poseduje?

Fokusiraj se na dve stvari: vođstvo i viziju.
Tvoj odgovor bi bio: Ključ kvaliteta kod uspešnog menadzera bilo bi vođstvo- sposobnost da utiče na svoje podređene i da im bude uzor. Negov zadatak je da ih inspiriše i podstiče da ostvaruju najbolje rezultate. Mogu vam reći nešto više o osobi koja je za mene pravi lider i koja je na mene pozitivno uticala.

Kada bi imao priliku da se ponovo rodiš, šta bi promenio kod sebe?

Fokusiraj se na konkretnu situaciju ili propuštenu priliku. Reci šta bi promenio u svom životu i zašto.
Na primer: Iako sam generalno zadovoljan svojim životom i onim što sam postigao, konkretno bih voleo da sam se ranije usredsredio na svoju karijeru. Nedavno sam naučio prilikom stažiranja…onda navedi primere. Ipak, postavi se da sve oko sebe gledaš sa pozitivne strane i da se uvek trudiš da voje greške ispraviš kako bi bio još bolji i uspešniji. Intervju za posao na neki način predstavlja i životnu lekciju koja se vremenom uči.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here