Najuspešnije ekranizacije knjiga

Koliko puta vam se desilo da pročitate toliko dobru knjigu da odmah pomislite kako bi bilo sjajno da postoji i jednako dobar film?! Međutim, bez obzira na broj ekranizovanih knjiga, nisu svi pokušaji da se pisana reč pretvori u film bili podjednako uspešni. Predstavljamo vam najuspešnije i najpoznatije filmske adaptacije.

1. Gospodar prstenova

Kultna trilogija jednog od najpoznatijih pisaca epske fantastike Džona R.R Tolkina je doživela svoju uspešnu ekranizaciju u okviru serijala od tri filma: Gospodar prstenova – Družina prstenova (2001), Dve kule (2002) i Povratak kralja (2003).

Filmovi prikazuju putovanje od Okruga naseljenog veselim i dobrodušnim hobitima do mračnog Mordora i sadrži sve što bi filmovi ovog žanra trebalo da imaju: epske scene borbi između ljudi i oraka, ljubavnu priču između Arvene i Aragorna, dobrog čarobnjaka Gandalfa, zlog čarobnjaka, scenu u kojoj jedina žena na ratištu ubija zlog gospodara kojeg ne može ubiti nijedan čovek, kao i hobite, vilenjake, patuljke i ostala mitska stvorenja. Filmska adaptacija je jedna od najuspešnijih, sa ogromnim brojem obožavalaca i rekordnom bioskopskom zaradom.

Najuspešnije ekranizacije knjiga
One ring to rule them all…

2. Hobit

Mnogi su se obradovali kada su čuli vest da će biti snimljena i tri filma na osnovu još jedne knjigepoznatog pisca Džona R.R. Tolkina. U pitanju je knjiga Hobit, a snimljeni su sledeći filmovi: Hobit: Neočekivano putovanje (2012), Šmaugova pustošenja (2013) i Bitka pet armija (2014).

Za ljubitelje prethodne filmske adaptacije, ali i fantastike uopšte, ovaj film je bio prava poslastica. Omiljena ekipa se vratila! Dobro, ne baš cela, tu su neizostavni Gandalf, čarobnjak koji će tek postati zao, Legolas (koji, doduše i nije pomenut u knjizi), Galadriel i Elrond, uz nove zanimljive likove, kao što su Fili i Kili, najsimpatičniji među bučnim patuljcima, i naravno, ZMAJ!

3.Hari Poter

Jedna od najuspešnijih spisateljica svih vremena Džoan Rouling je postala slavna zahvljujući serijalu knjiga o “dečaku koji je preživeo”. Prema proceni Forbes-a, ona je bila prva osoba koja je zaradila milijardu dolara od prodaje knjiga. Pored njenog neosporivog talenta, neverovatnom uspehu ove spisateljice je doprinela i ekranizacija njenih knjiga o mladom čarobnjaku.

Magični svet iz njene mašte uspešno je prenet na filmsko platno, stvorivši zvezde od mladih glumaca: Danijel Redklifa, Eme Votson i Ruperta Grinta. Svi smo kao mali maštali da ćemo dobiti pismo iz Hogvartsa, najzabavnije i “najsigurnije” škole za čarobnjake u kojoj nema dosadnih predmeta, kao recimo, matematike! Pored ekranizacije knjiga o Hari Poteru, nedavno smo bili u prilici da gledamo film Fantastične zveri i gde ih naći, koji je takođe zasnovan na knjizi iste autorke.

4. Igra prestola

Igra prestola je jedna od najpopularnijih serija ikad! Što ne čudi, s obzirom da je zasnovana na poznatom serijalu knjiga “Pesma leda i vatre”. Pisac Džordž R.R. Martin je stvorivši ovo delo, pomerio sve granice, neprezajući da nemilosrdno ubije svoje glavne likove i opiše scene brutalnog nasilja i seksa kakve do tada nisu viđene na malim ekranima (barem ne u toj meri)!

Na pitanje kako uspeva da stvori toliko različitih, a kvalitetnih ženskih likova, poznati pisac je jednostavno odgovorio da je žene oduvek smatrao ljudima. Pisac je odlučio da otkrije scenaristima kako se serijal završava, u slučaju da se desi da umre! Brojni obožavaoci traće svoje slobodno vreme žučno raspravljajući o razlikama između knjiga i serije, mada se većina slaže da ne treba preskočiti ni čitanje knjiga ni samu seriju.

najuspešnije ekranizacije knjiga
Valar Morghulis

5.Igre gladi

Još jedna uspešna filmska adaptacija zasnovana na trilogiji knjiga koju je napisala Suzan Kolins koju je magazin Time proglasio za jednu od najuticajnijih žena, predstavlja film Igre gladi u kojoj glavnu ulogu glumi trenutno najplaćenija holivudska glumica i oskarovka Dženifer Lorens.

U pitanju je distopijski naučnofantastični roman u kojem se naglasak stavlja na preživljavanje u sredini gde se svi trude da to ne dopuste. Reč je o postapokaliptičnoj slici budućnosti, a snimljeno je nekoliko filmova koji su zabeležili uspeh kod kritičara i publike. Za one koji nisu čitali knjige, verujte Stivenu Kingu na reč, koji za ovu knjigu kaže: „Nisam mogao da prestanem da čitam… zarazno” (da bi kasnije promenio mišljenje i izjavio kako je Suzan ukrala ideju iz jedne od njegovih knjiga).

6.Bekstvo iz Šošenka

Stiven King je jedan od pisaca čija su dela među najčešće ekranizovanim. U veoma uspešne i kvalitetne ekranizacije spadaju knjige: “Isijavanje” koju je na filmsko platno preneo genijalni Stenli Kjubrik, kao i adaptacija “Zelene milje” u kojem glumi neponovljivi Tom Henks, a koja je nominovana za četiri Oskara: za najboljeg sporednog glumca, najbolji film, najbolji scenario i najbolji zvuk.

Međutim, najuspešnija ekranizacija Kingovog dela je zapravo Bekstvo iz Šošenka (1994) koji paradoksalno, nije bio veliki hit kad se pojavio u bioskopima. Film se temelji na pripovetki pisca Stivena Kinga „Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku“ i možete je pročitati u Kingovoj zbirci “Godišnja doba”. Film je odavno stekao kultni status među obožavaocima, a na filmskom portalu IMDB drži prvo mesto među najboljim filmovima. Film nominovan za čak sedam Oskara, ali nije osvojio nijedan.najuspešnije ekranizacije knjiga

 

7.Kum

Priča o don Vitu Korleoneu, glavi njujorške mafijaške porodice, inspirisala je tri možda najbolja filma svih vremena i postavila temelje sasvim novom literarnom žanru. Roman obiluje nezaboravnim likovima koji uprkos neuobičajenom načinu života koji vode unutar poznate kriminalne porodice doživljavaju sve uspone i padove koji su neizbežni za svakoga od nas. Ako ste samo pogledali filmove, trk u knjižaru i častite sebe ovom knjigom!

Da li ste znali da mačka koju u naručju drži Marlon Brando nije bila deo scenarija, već je reditelj spazio dok je lutala scenom i pridodao celom projektu? I da, ono je bila prava konjska glava.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here