LinkedIn – poslovna mreža za širenje konekcija

LinkedIn je poslovna društvena mreža čiji je cilj spajanje kompanija i njenih predstavnika sa osobama koje traže posao, praksu ili dodatno radno iskustvo.

LinkedIn

 

U eri savremene tehnologije, kada društvene mreže predstavljaju značajan deo komunikacije među ljudima, retko koja od njih omogućava direktan kontakt sa potencijalnim poslodavcima i pronalaženje budućeg angažmana. Upravo po tome se LinkedIn razlikuje od drugih. Ona omogućava svojim korisnicima, studentima ili već zaposlenima, da se povežu sa kompanijama i njihovim predstavnicima u zavisnosti od sfere interesovanja korisnika i oblasti za koju su kvalifikovani.

Prilikom otvaranja naloga, koje je potpuno isto kao i kod drugih društvenih mreža, možete izabrati razlog zbog kojeg ste se pridružili mreži, bilo da je to pronalaženje posla, širenje profesionalnih kontakata ili ostajanje u toku sa najnovijim principima poslovanja.

Sledeći korak je uređivanje profila. Imajte na umu da Vaš profil predstavlja zapravo Vašu online biografiju, te je važno da u nju uvrstite sve podatke koji bi bili relevantni za budućeg poslodavca. Dakle, navesti nivo obrazovanja, završene kurseve i radionice, prethodne prakse i volontiranja kao i veštine koje posedujete (rad na kompjuteru, jezici i nivo znanja, timski rad itd). Kasnije će korisnici sa kojima se budete povezali moći da potvrde vaše znanje o određenoj veštini (opcija endorse).

Nimalo nevažna stvar jeste i Vaša profilna slika koja ne bi trebalo biti starija od godinu dana, sa prijatnim izrazom lica, ali ne suviše neozbiljnim i neprofesionalnim stavom. Takođe, ne libite se da u opisu svog profila napišete motive za rad u određenoj sferi, razloge zbog kojih tražite posao ili praksu i neke karakterne osobine značajne za tu profesiju. Na taj način Vaša biografija postaje dostupna svima i možete krenuti u traženje konekcija što je i suština ove mreže. Primer jednog kvalitetnog profila možete pogledati ovde.

LinkedIn

 

Dakle, povezujete se sa ostalim korisnicima iz Vaše struke, šaljete ili prihvatate zahteve. Tim putem saznajete o poslovnim ponudama i oni Vas mogu preporučiti za neki posao. Preko njih se povezujte i sa drugim korisnicima i tako širite listu svojih kontakata.

Mnoge kompanije i same objavljuju da imaju otvorene pozicije za radna mesta, a na Vaš mejl stizaće obaveštenje o konkursima koji vas možda interesuju na osnovu Vašeg profila. Pored toga, možete se pridružiti i mnogim grupama i pratiti stranice koje dele zanimljive video snimke i sadržaj edukativnog karaktera. Iskoristite LinkedIn i opcije koje on nudi jer možda je posao koji ste priželjkivali na samo par klikova od Vas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here